Gradonačelnik Mario Rajn se obratio građanima poslije dvadesetominutnog gubitka kvoruma u Gradskom vijeću

Kako smo pisali ranije, vijećnici oporbe, SDP, HDS i nezavisni su otišli sa sjednice Gradskog vijeća poslije rasprave o “skidanju” točke Odluke o osnivanju prava građenja na građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada Križevaca, tj. točke kojom je Udruga osoba s invaliditetom Križevci trebala dobiti zemljište u Ulici Brace Hanžeka za gradnju stambene jedinice za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom.

Gradonačelnik Mario Rajn na svojoj Facebook stranici je napisao:

“U ovih skoro 6 godina kako sam gradonačelnik, križevačko Gradsko vijeće bilo je tolerantno i pristojno mjesto gdje su se sučeljavala stajališta, ali gdje se uvijek poštivala demokratičnost i uključivost. Do danas.

Danas sam kao gradonačelnik izvrgnut grubim nasrtajima na moj integritet i poštenje, kada su me pojedinci iz oporbe i građanske inicijative prozvali „lažovom“, iako nisu obrazložili što sam to navodno slagao. Sitni politikanti iz oporbe, ali i građanska inicijativa grupe stanara koji se protive izgradnji stambene jedinice za potrebe Udruge osoba s invaliditetom, svatko iz svojih interesa, mene optužuju da sam pokušao nametnuti svoju volju i da ne slušam građane Križevaca. Gospodo draga, ja da ne osluškujem bilo građana Križevaca, ne bih dva puta dobio njihovo povjerenje.

Istine radi i radi građana Križevaca, moram reći sljedeće:

🟡 Ovu točku dnevnog reda nismo ni trebali staviti na Gradsko vijeće, već smo kao partner Udruzi mogli izgraditi bilo što na gradskom zemljištu – nismo to učinili jer nam je bitno da gradimo povjerenje u zajednici, a ne podizati tenzije

🟡 Da smo htjeli nešto sakriti, ne bismo dozvolili zainteresiranim stanarima i Udruzi osoba s invaliditetom da sudjeluju na sjednici – željeli smo raspravu o ovom pitanju jer je uvijek najbolje sjesti i razgovarati

🟡 Oporba nije htjela niti raspravljati o ovoj točki, poželjeli su glumiti velike političare i srušiti kvorum – nije im uspjelo

🟡 Na moju inicijativu točka je povučena s rasprave – ne zato jer se bojim, točka bi bila izglasana, već zato što neću dozvoliti da se koplja lome preko najranjivijih – osoba s invaliditetom

 

Koliko su junaci koji su mi vikali da sam lažov hrabri i vjerodostojni, dovoljno govori činjenica da su se poslije toga posipali pepelom, ispričavali mi se i pokušali „nešto reći“. Kad sam ih pozvao da govore, nisu htjeli jer im je tako sugerirano iz oporbe. Toliko o meni kao „lažovu“.

Ja i dalje vjerujem da je većina građana Križevaca socijalno inteligentna i uključiva prema osobama s invaliditetom kojih je u Križevcima više od 800. U 21. stoljeću osobe s invaliditetom se uključuju u društvo, ne tjera ih se na periferiju grada. Moja administracija i ja osobno napravit ćemo sve da im omogućimo dostojanstven prostor, pronaći ćemo rješenje, čak i ako budemo morali kupiti prikladan prostor. Neću dozvoliti da osobe s invaliditetom budu taoci neostvarenih pojedinaca koji gube izbore za izborima.

Svatko od nas polaže odgovornost građanima. Ponosan sam što se kao gradonačelnik nastojim izboriti za slabije u društvu, ali i za sve ostale građane. To mi je posao, ali i čast. I to ću nastaviti činiti i dalje. Oporba će morati objašnjavati svojim biračima zašto rade cirkus na temi kojoj bi trebali pristupati s poštovanjem. U kampanji za sljedeće izbore toj istoj oporbi vjerojatno će puna usta biti prava osoba s invaliditetom. Tko će tada biti „lažov“, procijenit će birači. Stanarima koji su se okupili u inicijativu ne zamjeram ništa, čak ni uvrede. Oni će morati pogledati u oči članovima Udruge osoba s invaliditetom. Osobno kao gradonačelnik svakome mogu pogledati u oči. Nažalost, nakon današnjeg dana, mnogi će svoj pogled sklanjati od srama.”

Foto: Televizija Križevci

Odgovori