Otvorena je izložba “Ženski svijet”

Danas je otvorena izložba “Ženski svijet” autorica Ide Loher i Jelene Bračun. Izložba je otvorena u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci.

Kustosica izložbe, ujedno i ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi, otkrila je da je ovo prvi službeni program u 2023. godini.

“Otvaramo danas izložbu dviju umjetnica koje su ujedno i dvije majke, dvije žene i dvije kulturne radnice. One nam otvaraju vrata svoje privatnosti i vode nas kroz nekakve trenutke koje i mi sami prolazimo. Uvjerena sam da će se i publika sama osobno pronaći u svim tim radovima”, izjavila je Tea.

Riječ je o izložbi koja predstavlja dvije umjetnice, dvije generacije i dvije teme koje se međusobno isprepliću i nadopunjuju. U oba svijeta, propitkuje se žena. Od ženskih potreba, odgovornosti i problema. Željelo se istaknuti da žene igraju “više” uloga žene, nego što to stignu biti. Uz to, u potrazi su za osloncem, bijegom u nepoznato, tihim samoćama i za nekime kome mogu vjerovati. Obje umjetnice su krenule u potragu uz pomoć svojih prijateljica i kolegica za temeljnim i “sekundarnim” atomima koji čine ženu.

Autoricama je ovo treća zajednička izložba iz ovog ciklusa, koja se bavi ženskim temama na jedan intiman način. Prve dvije izložbe su bile pod nazivom “Ženske stvari”, a ova je pod nazivom “Ženski svijet”.

Ida Loher ispričala je kako su ovom izložbom željele prikazati kako je to biti žena umjetnica i čime se one bave danas, a čime su se bavile u prošlosti.

“Osnovna ideja oko koje smo krenule razvijati cijelu priču je kako su u prošlosti, žene se bavile manje važnim temama, dok su veličanstvene teme bile rezervirane za muškarce. Mi u svojim radovima problematiziramo svakodnevni život i usklađivanje istog s bavljenjem umjetnošću. Moji radovi su temelj pronašli u komunikaciji s prijateljicama putem poruka. Svaki dan bih uzela desetak minuta mira, gledala bih kroz prozor i sabrala svoje misli. Onda bih to poslala svojim prijateljicama i one su mi odgovorile na to. Odgovori bi se sastojali od njihovih misli, crteža ili fotografija. To sam prikazala kroz knjižice, gdje se vidi ta naša komunikacija”, ispričala je Ida.

Autorica Jelena Bračun izložila je dvadesetak svojih radova na izložbi.

“Riječ je o fotografijama, odnosno o fotomontaži. Nastale su u dva ciklusa, a oba imaju za teme različite uloge žena koje obavljaju tijekom života. Uloge se često preklapaju i proturječne su. Društvo nam još uvijek nameće što žene trebaju raditi ili što ne trebaju raditi, a to je u realnosti drugačije. U jednom ciklusu sam snimala svoje prijateljice i sebe u raznim ulogama i preklapala sam to. U novijem ciklusu, prikupljala sam od prijateljica njihove dnevne rasporede i onda sam to upisivala u “mrtve prirode”, u cvijeće koje sam snimala. Na prvi pogled, vidjet ćete lijepi cvjetni aranžman, a na drugi pogled posjetitelji će uočiti prenatrpan raspored. Sve to prikazuje mentalno preopterećenje koje većina žena osjeća u glavi”, istaknula je Jelena.

Za realizaciju ove izložbe zaslužni su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, a svi su pomogli u sufinanciranju.

Izložba će ostati otvorena do 27. ožujka 2023. godine. Možete ju razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 19 sati. Subotom se izložba može razgledati u terminu od 10 do 12 sati.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Odgovori