Provedena akcija “KLIK-sigurnosni pojas-navika odgovornog ponašanja” u križevačkim školama

Za učenike i učenice srednjih škola organizirano je edukativna akcija “Klik-sigurnosni pojas-navika odgovornog ponašanja”. Za organizaciju su zaslužni AMK “Križevci” i Hrvatski autoklub. Namjena ovog projekta je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu.

Ciljana skupina su učenici završnih razreda srednjih škola i gimnazija, a evo što je o samom projektu ispričao predavač Krešimir Viduka.

“Hrvatski autoklub je počeo s akcijom “KLIK-sigurnosni pojas-navika odgovornog ponašanja” 2017. godine. Kada smo započeli intenzivno raditi i kada smo škole uvjerili da ovaj program ima smisla krenuo je vladati COVID-19. Onda smo naišli na problem, jer se dogodio zastoj u komunikaciji sa školama, ali dobar glas se daleko čuje. Druga je godina poslije intenzivnog perioda pandemije, stvari polako dolaze na svoje mjesto i mladi zaslužuju da im se posebna pozornost skrene. Izgubiti jedan mladi život, to je strašno puno, na prvome mjestu emocionalno. Naša zadaća je da pokušamo mlade uvjeriti da se moraju odgovorno ponašati prema sebi, prema onima s kojima su u vozilu, prema onima s kojima žive i prema onima koje vole i koji ih vole”, ispričao je Viduka.

Zanimala nas je statistika pa nas je predstavnica Policijske postaje Križevci Ana Zrinski uputila u istu.

“U prvih dva mjeseca 2023. godine ukupno je sankcionirano 89 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, a u 2022. godini u prva dva mjeseca bilo je sankcionirano 129 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa. Što čini 31% manje od prošle godine u istom razdoblju, a to može aludirati na to da su ljudi ozbiljnije shvatili ovaj problem”, izjavila je policajka Ana Zrinski.

Tajnik AMK “Križevci” Stjepan Peršin nije skrivao zadovoljstvo vezano uz suradnju sa školama.

“Ovo je vrlo uspješna suradnja s Hrvatskim autoklubom. Suradnja nailazi na plodno tlo, učenici su vrlo pažljivi i uvijek daju doprinos ovom predavanju. Sigurno je da smo svi skloni pogreškama u prometu, kao iskusni vozači, a naravno i mladi vozači. Bitno je vezati se pojasom, ne konzumirati alkohol i voditi računa o svim tim “distraktorima”, koje jasno imamo oko sebe. Sigurno je da je svako predavanje dobrodošlo, koristim ovu priliku da zahvalim i svim križevačkim srednjim školama. Ovo predavanje je bitno za učenike završnih razreda, jer ulaze u sustav vožnje, kao budući vozači motocikla, osobnih automobila ili teretnih vozila”, rekao je Peršin.

Velik broj stradanja u Hrvatskoj je iznad prosjeka u odnosu na ostale zemlje u Europi, a trenutno se nalazimo na dnu europske sigurnosne ljestvice. Najvažniji razlog ovog kritičnog postotka je nekorištenje sigurnosnog pojasa, prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, svaki treći mladi vozač ne koristi sigurnosni pojas. O tome smo odlučili ispitati učenika i učenicu koji su slušali ovo edukativno predavanje.

“Vozim i motocikl i automobil. Za mene je ovo predavanje bilo od velike važnosti. Ono što je za mene bilo najbitnije je naglasak na tome da se mora koristiti sigurnosni pojas, a meni je to kao vozaču obaveza. Uvijek prije vožnje napravim “klik”, odnosno koristim sigurnosni pojas. Na mene su utjecali roditelji tom odlukom, ali smo o tome dosta pričali i u autoškoli pa mi je jednostavno ušlo u naviku”, ispričao je Marko.

Na ovu temu se nadovezala i učenica 4. razreda Petra Pavišić.

“Vozim automobil, a iako sam već sve naučila u autoškoli, svakako mi je dobrodošlo. Uvijek se nešto novo nauči iz toga. Prvo što napravim kada uđem u automobil je da vežem sigurnosni pojas. Ne bi rekla da su roditelji utjecali na mene po tome pitanju. Jednostavno sam i prije nego što sam postala vozačica se vezala. Ono što sam najbitnije naučila danas da ako se pridržavamo svih pravila ne samo da osiguravamo sebe, već i druge oko nas”, izjavila je Petra.

U 2022. godini, ovaj projekt je proveden u 39 gradova. Poslušalo ga je 4.767 učenika u 68 srednjih škola te 98 studenata.

 

Odgovori