Jelena Velić – ”Cilj je i dalje biti podrška poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ovcima i svim građanima za poduzetništvo”

Povodom dvije godine na čelu Križevačkog poduzetničkog centra, odlučili smo se za intervju s direktoricom Jelenom Velić. Jelena Velić je na čelu Križevačkog poduzetničkog centra, diplomirana je pravnica te ima iskustva u radu u privatnom i javnom sektoru. O dosadašnjem radu, o parkingu te o budućim planovima pročitajte u nastavku.

Prošlo je dvije godine otkako ste na čelu Križevačkog poduzetničkog centra, prvo ste bili imenovani za V.D. direktoricu, a u siječnju 2022. godine Vam je Gradsko vijeće dalo povjerenje za četverogodišnji mandat na mjestu direktorice. Jeste li zadovoljni svojim radom protekle dvije godine, jeste li uspjeli ostvariti ciljeve koje ste si sami zadali?

Tako je, imenovana sam 16. ožujka 2021. godine od strane skupštine Križevačkog poduzetničkog centra, a to je gradonačelnik Mario Rajn i to na poziciju vršitelja dužnosti direktora, a nakon toga 27. siječnja 2022. godine na sjednici Gradskog vijeća je ta ista odluka potvrđena te mi se mandat samo nastavlja. Sa dosadašnjim radom sam zadovoljna, ali naravno uvijek može bolje te uvijek postoji mjesta za napredak. Kada sam došla na mjesto v.d. direktorice u tijeku su bili gradnja sportske-školsko dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca, uređenje multimedijske dvorane (kino), početak projekta Zdravo Križevci i sklopio se ugovor na održavanju gradskog stadiona par mjeseci prije mog dolaska. Nedugo nakon mojeg imenovanja u Križevački poduzetnički centar, sklopili smo ugovor o najmu dvorane u svrhu obavljanja audiovizualnih djelatnosti, odnosno kino projekcija, s Pučkim otvorenim učilištem Križevci, a naglašavam da je Pučko otvoreno učilište upravitelj  kino dvorane, a Križevački poduzetnički centar je upravitelj multimedijske dvorane van kino projekcija. Isto tako smo sklopili ugovor s Osnovnom školom Ljudevita Modeca o korištenju novoizgrađene dvorane za potrebe nastave iz tjelesne i zdravstvene kulture.

Kada ste imenovani za V.D. direktoricu izgradnja nove sportsko-školske dvorane je bila u punom jeku, od ”puštanja u pogon” dvorane prošlo je otprilike godinu i pol dana, u kakvom je stanju dvorana, neki gradski vijećnici su spominjali nedostatke, jesu li otklonjeni ukoliko ih je bilo?

Da, bilo je nedostataka, ali ne u količini i razmjeru kako je bilo prezentirano u javnosti. Čim smo uočili nedostatak u dvorani, kontaktirali bi smo izvođače radova, u ovom slučaju je to Radnik d.d., koji su odmah po zaprimanju službene prijave otklonili nedostatak te sanirali problem, a sada ih nema već neko vrijeme. Također, jamstveni rok za nedostatke na dvorani je 3 godine, što bi značilo da smo sad na polovici jamstvenog roka. Htjela bih još napomenuti da je dvorana u funkciji, na njoj više nema nedostataka, ali ukoliko ih bude, izvođač radova će ih otkloniti.

Ostanimo još malo na dvorani, osnovnoškolci napokon u svom dvorištu imaju dvoranu za održavanje tjelesnog, sportaši rekreativci koriste dvoranu sve više, održavaju se sportska natjecanja, pojedini klubovi treniraju u dvorani, kakve su reakcije korisnika dvorane i tko su korisnici dvorane?

Korisnici dvorane su prvenstveno učenici Osnovne škole Ljudevita Modeca, oni veći dio vremena koriste dvoranu, svakim nastavnim danom u razdoblju od 8 do 18 sati, za njihove potrebe održavanja nastavnih i izvannastavnih aktivnosti. Treninzi za sportske klubove su u razdoblju od 18 sati do 22:30 sati, a subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Klubovi koji koriste dvoranu u dogovoru sa Zajednicom sportskih klubova Križevci su ŽRK Radnik Križevci, Atletski klub Križevci, ŽOK Križevci, TK Križevci i Škola nogometa Radnik Križevci. Za sada od korisnika nismo dobili primjedbe, ali ukoliko će postojati uvijek se mogu obratiti meni ili mojim stručnim suradnicima u Križevačkom poduzetničkom centru. Dvoranu koriste i rekreativci do kraja travnja, nakon toga zbog ljepšeg vremena više neće biti termina za njih.

Kada smo načeli sportske teme, Križevački poduzetnički centar je zadužen za održavanje gradskog stadiona. U proteklom razdoblju je obnovljena dugo iščekivana atletska staza i postavljena je tartan podloga, obnovljene su tribine i popratne prostorije samog stadiona, na Vašim zaposlenicima je da, ovako ”zbigecan” stadion bude i uredan, kakvi su odnosi sa sportskim klubovima?

Htjela bih napomenuti da su te investicije od strane Grada Križevaca, a Križevački poduzetnički centar radi posao održavanja stadiona na temelju ugovora sklopljenog s Gradom. Suradnja s NK Radnik Križevci i AK Križevci je dobra, nemamo primjedbi te radimo u dogovoru, fleksibilni smo jedni prema drugima, a nadam se da će suradnja i ostati ovakva.

Naziv ove gradske tvrtke je Križevački poduzetnički centar, a do sada smo pričali o dvorani, stadionu, što vi radite za poduzetništvo u gradu?

Što se tiče poduzetništva, mi smo upravitelj Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci u kojemu se nalaze uredski prostori (36 prostora) te imamo zakupljeno 9 virtualnih ureda. Virtualni uredi su kada netko osnuje firmu, a ne postoji mogućnost fizičkog prostora na kojemu bi bilo sjedište firme, ti poduzetnici onda mogu sklopiti ugovor o zakupu virtualnog ureda te dobiju svoj sandučić s ključem na koji im dolazi pošta te imaju pravo na sve pogodnosti kao da imaju fizički ured ovdje, isto tako imaju pravo prednosti ukoliko mi raspišemo natječaj za neki od poslovnih prostora u RCTP-u. Trenutno je kapacitet poslovnih prostora pun. Postoje i četiri proizvodna prostora koji su smješteni u hangarima, poslovni korisnici se tamo bave proizvodnom i prerađivačkom djelatnošću, primjer su Hedona, Tinktura, Codel i slične tvrtke. Mi smo građanima i poduzetnicima dostupni za informiranje i savjetovanje. Savjetovanje i konzultantske usluge su besplatne, dakle može doći bilo tko, a mi ćemo ih usmjeriti i dati im savjet. Pišemo natječaje i projekte, ali njih naplaćujemo.

KPC je upravitelj Razvojnog centra i tehnološkog parka, zgrade koja je izgrađena sredstvima Europske unije, ima li slobodnih kapaciteta za nove tvrtke, znamo da ste prošle godine u hangaru prenamijenili jedan dio u coworking prostor. možete nam reći nešto više o tome.

Coworking prostor u hangaru C, takozvani inkubator, je prvenstveno predviđen za vrijeme pandemije, kada su trajale epidemiološke mjere za rad od kuće. Predviđen je za fizičke osobe koje bi trebale raditi od kuće za građane koji nemaju mogućnosti rada od kuće. Tamo se nalazi 6 ureda sa različitim brojem stolova po uredima. Za sada coworking prostor mogu korisititi isključivo fizičke osobe koje su morale raditi od kuće, a nisu imale uvjete. Za sada je tako, ali razmišljamo i o drugim mogućnostima. Trenutno coworkig prostor koriste 3 fizičke osobe, za sada su zadovoljni, dva korisnika koriste jedan ured, a treći je zasebno.

Projektom Križevačkih sunčanih krovova ste dobili i solarnu elektranu na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka. Možete li nam reći nešto više o tom projektu?

Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka se nalazi solarna elektrana, kojoj je vlasnik Zelena energetska zadruga (ZEZ), a samu elektranu su financirali građani, koji su prikupili novac za izgradnju u 10 dana, a investicija će se građanima vratiti kroz 10 godina, uz godišnju kamatnu stopu od 4%. Sada imamo ugovor sa Zelenom energetskom zadrugom na 10 godina te će po završetku ugovora elektrana postati vlasništvo Križevačkog poduzetničkog centra.

Da se još dotaknemo samih usluga Križevačkog poduzetničkog centra. Spomenuli ste da ne naplaćujete usluge savjetovanja, koliko se u korisnika javlja Vama kada dođu njima zanimljivi natječaji, pretpostavljam da se većim javljaju vlasnici OPG-a i poljoprivrednici?

Tako je, uglavnom dolaze OPG-ovci po informacije o nadolazećim natječajima, međutim oni se sve više sami informiraju za natječaje koji su njima prihvatljivi. Prošle godine, kada su bili natječaji u tijeku, se javilo otprilike šestoro OPG-ovaca, nažalost, mogu reći da oni dolaze na kapaljku. Mi radimo usluge pripremanja projektne dokumentacije, a to naplaćujemo, ukoliko natječaj prođe, onda se naplati i ostatak.

Dotaknuli smo se sporta, poduzetništva, možemo reći i da ste u jednom djelu i vi početnik u nekim stvarima. Dosta se poslijednih mjeseci priča o parkingu, 06. ožujka je i službeno započela naplata usluge parkinga u gradu, a KPC je dobio posao. Kako teče početak naplate parkinga?

Mogu reći da sam zadovoljna, međutim za sada još uvijek traje sustav prilagodbe, građani su informirani te ih je dosta došlo kupiti godišnje i godišnje povlaštene karte, prošli tjedan je bila gužva, ali sada je već malo manja. Za sada popriličan dio ljudi plaća parkirne karte, ali pretpostavljam da ih se dosta još  šverca kada je razdoblje prilagodbe, ali naglašavam da od idućeg tjedna više nema vremena prilagodbe, stoga kontrolori parking neće više izdavati upozorenja nego će se naplaćivati dnevni nalozi ukoliko neće biti valjane parkirališne karte. Mogu reći da je iznenađujuće dobro, jedini problem imamo oko nekih aplikacija, koje nisu do kraja dorađene, a za to se ispričavam građanima, ali partneri iz Zagreba, s kojima smo sklopili ugovor rade na otklanjanju problema.

Mnogi zaboravljaju da uz uslugu parkiranja kreće i sustav javnih bicikala. U veljači ste donijeli Odluku o odabiru najpovoljnije ponude za Nabavu upravljanja i održavanja sustava javnih bicikala na području Grada Križevaca. Kada građani mogu očekivati uvođenje sustava javnih bicikala?

Krajem veljače je donijeta odluka o odabiru, žalbeni rok je istekao te se uskoro očekuje potpisivanje ugovora, a do kraja travnja bi sustav javnih bicikala trebao biti uveden. U pitanju je 50-ak bicikala koje bi rasporedili na 10-ak lokacija u gradu, a to ćemo još utvrditi prilikom potpisivanja ugovora. Moći će se plaćati putem aplikacije, kao i parking, te će se putem aplikacije moći vidjeti na kojim lokacijama su bicikli dostupni. Kao i parking, sustav javnih bicikala će isto tako biti u našoj nadležnosti, a cijeli sustav će kontrolirati kontrolori naplate parkinga. Vjerujem da će građani uvođenje ovog sustava pozitivno pozdraviti, a mogu reći da i ja prva to čekam.

Križevci su poljoprivredni kraj, znamo da dosta radite na savjetovanju i pisanju projekata za naše OPG-ovce. Sada Vas očekuje i prerada meda. U kojoj je to fazi, kad će naši medari krenuti raditi?

U B hangaru je izgrađena punionica meda, tijekom 2023. godine namjerava se otvorenje punionice meda, građevinski radovi su gotovi, sada su u tijeku radovi na montaži rashladne komore. Ovim projektom bi se omogućilo pčelarima da pakiraju svoje proizvode i plasiraju ih na tržište sukladno pravilima i dozvolama koje su potrebne za te aktivnosti.

Zdravo Križevci je još jedan projekt na kojem je KPC bio partner. Sufinanciranje od strane EU je gotovo, nastavljate li s projektom, jeste li zadovoljni rezultatima?

Projekt je bio sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, proveli smo projekt u suradnji s Gradom Križevcima, vjerujem da je moglo bolje, priča je dobra, uključeno je 16 OPG-ovaca partnera, projekt je sada gotov, a pravila za OPG-ovce su sada malo fleksibilnija te ukoliko ima zainteresiranih pozivam ih ovim putem da nam se jave. Trenutno se proizvodi nalaze na web shopu i na mobilnoj aplikaciji putem koje se proizvodi mogu naručiti online. Imamo dostavljača koji po principu farm to table odlazi kod proizvođača, pokupi robu te odveze kod kupca, u tom procesu je KPC samo posrednik. Cilj projekta je razvoj kratkog lanca opskrbe te promocija naših poljoprivrednih proizvođača.

Za kraj, koji su planovi i ciljevi za dalje?

Plan je nastaviti savjetodavne i konzultantske usluge radi kojih smo i osnovani. U planu su natječaji za poljoprivrednike i poduzetnike s kojima ćemo se mi baviti, a o svemu će građani biti obavješteni. Nadam se da će sve ostati kako i je, naravno još i bolje od trenutnog,

Prvenstveno nam je cilj i dalje održavati konzultantske i savjetodavne usluge za poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike i naravno fizičke osobe i provođenje i pisanje projekata i natječaja koji su u najavi. Pošto je naplata parkiranja tek krenula, nadam se da će to teći kako treba na zadovoljstvo naših korisnika i građana. Uz sportsku dvoranu i stadion koji su bitan dio KPC-a, najbitnije je da aktivnosti, radi kojih smo osnovani, a to su savjetovanje i konzultiranje pravnih i fizičkih osoba u poduzetništvu i dalje teku.

Odgovori