Konferencija “EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.” – što nas čeka u nadolazećem periodu

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u prostorijama HGK – Županijska komora Koprivnica, održana je konferencija “EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.”

Koprivničko-križevačku županiju je predstavljao župan Darko Koren sa svojim suradnicima, dok je Grad Koprivnicu predstavljao gradonačelnik Mišel Jakšić sa svojim suradnicima. Konferenciji su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnici regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnici sredstava EU fondova i dionici regionalnog i lokalnog razvoja.

Župan Koren je izjavio kako će nastaviti s financiranjem važnih projekata na prostoru Koprivničko-križevačke županije i da će Županija biti spremna po pitanju predfinanciranja ili sufinanciranja tih projekata.

“Trenutno se na prostoru naše županije realiziraju velike nacionalne investicije, poput izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci-mađarska granica vrijednosti preko 400 milijuna eura, a tu su i aglomeracije te priprema za Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Ukupno je to preko 700 milijuna eura ulaganja, što je značajan iznos, a od novog financijskog razdoblja očekujemo sličnu dinamiku i doprinos razvoju gospodarstva i čitavog ovog prostora. Uspješno koristimo sredstva iz EU fondova koja su nam na raspolaganju, a spomenimo i kako smo kroz Razvojni sporazum Sjever u procesu kandidiranja i realizacije pet velikih projekata, s time da u suradnji s našom PORA-om Razvojnom agencijom pripremamo i dvadesetak manjih. Nadamo se da će sljedeće razdoblje biti barem jednako uspješno kao ovo danas”, rekao je župan.

Gradonačelnik Jakšić je nabrojao gradske projekte koji su realizirani europskim novcem te da će u novom proračunskom razdoblju kroz ITU mehanizam otvoriti prostor za velike projekte na području grada i okolnih općina. Ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Iva Novak, zahvalila se na domaćinstvu i prezentirala mogućnosti financiranja lokalnih projekata u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. godine.

U okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine predstavljene su mogućnosti financiranja razvojnih projekata, a naglasak je stavljen na nove programe: Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) vrijedan 5,203 milijardi eura i Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. (ITP) vrijedan 1,569 milijardi eura.

Panel rasprava je potaknula diskusiju između zamjenika župana Ratimira Ljubića, ravnateljice PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melite Birčić, zamjenice gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenije Ostriž, Stjepana Markovića iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ivana Franičevića iz tvrtke Rasco.

Zamjenik Ljubić istaknuo je kako je u prethodnoj financijskog perspektivi od 2014. do 2020. godine na području županije provedeno projekata u vrijednosti od 500 milijuna eura.

“U novom smo razdoblju na natječaje iz NPOO do sada ukupno prijavili 12 projekata sveukupne vrijednosti 41,2 milijuna eura, također su prijavljeni projekti vezani uz izradu projektno-tehničke dokumentacije sveukupne vrijednosti 1,3 milijuna eura, a u okviru Razvojnog sporazuma regije Sjever, Županija će provesti pet projekata sveukupne vrijednosti 411,7 milijuna eura za što smo već osigurali i sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije u iznosu 1,6 milijuna eura. Sve ovo pokazuje kako itekako radimo na tome da privučemo što više europskog novca i građanima osiguramo još bolji standard života”, izjavio je Ljubić.

Ravnateljica Birčić je dodala kako je PORA u proteklom periodu pripremila 370 projekata vrijednih preko 250 milijuna eura te uz pružanje stručne pomoći jedinicama lokalne samouprave i radu na strateškom planskom razvoju radila i na privlačenju investicija. U narednom periodu, nastaviti će se uzlazni trend u apsorpciji europskih sredstava, a za novu perspektivu je pripremljen i Plan razvoja Koprivničko-križevačke županije sa zabilježenih 550 projekata koji su u planu, prenijela je službena stranica Koprivničko-križevačke županije.

Odgovori