Pčelarsko društvo Križevci obilježilo 50. obljetnicu

U Hotelu Kalnik u Križevcima, 17. ožujka, Pčelarsko društvo Križevci obilježilo je svoju 50. obljetnicu osnutka. Na obilježavanju je prisustvovalo 43 članova, a predsjednik Tihomir Tkalčec uvodno je pozdravio goste dekanicu Visokog gospodarskog učilišta Križevci, Marcelu Andreatu Koren, predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza, Dražena Koceta, izaslanika Koprivničko-križevačke županije, Denisa Maksića, izaslanicu HAPIH-a, Andreju Babić.

Radno predsjedništvo su činili: Tihomir Tkalčec, predsjednik i Tomislav Petrus i Zoran Ježić kao članovi. Zapisničarka je Mihaela Truščec Švagelj, a ovjerovitelji zapisnika Valentin Švagelj i Ivica Ivšić. Verifikacijsku komisiju su činili: Marin Videković, Mladen Bukal i Ivica Furmeg.

U izvještaju za 2022. godinu, predsjednik Tkalčec je rekao da se Upravni odbor sastao 4 puta, a neformalno i češće telefonskim pozivima. Istaknuo je kako je komunikacija sa članstvom poboljšana korištenjem Viber i Whatsapp aplikacija. Rekao je da se ostvarila većina planova od prošle godine, a posebno je istaknuo nabavku pogača za pčele za članove s područja Križevaca i Općine Sveti Petar Orehovec, koje sufinanciraju i te lokalne samouprave. Odradila se nabava antivaraznih veterinarsko-medicinskih proizvoda u suradnji Veterinarskom stanicom Križevci. Tkalčec je rekao kako je Zoran Ježić odradio prikupljanje uzoraka meda za ocjenjivanje za Medvene dene u Đurđevcu. Zahvaljuje članovima Pčelarskog društva Križevci koji su darovali med Udruzi Maslačak Križevci. Razgovaralo se o ocjenjivanju gverca. Istaknuo je kako je medna sezona bila dobra, osim kolovoza koji je bio sušan. Zbog dobre medonosne godine se pojavio pitanje kako plasirati svoje proizvode, a prilikom inflacije su građani sve više počeli razmišljati kako upravljati svojim kućnim budžetima.

Predsjednik Tkalčec je u planu za 2023. godinu rekao da su već ostvarili dva predavanja, a kaže da je zadovoljan posjetom na predavanjima. Od početka godine se odradio niz sastanaka za organizaciju 50. obljetnice Pčelarskog društva Križevci. Kaže kako je u kontaktu sa kolegicama iz veterinarske ambulante i ljekarne oko nabave anzivaraznih lijekova, a o čemu će obavijestiti članove kada dođu. Kaže da će i dalje pratiti natječaje za potpore za djelatnosti pčelarstva od strane Grada Križevaca, susjednih općina i Koprivničko-križevačke županije. Plan je za Križevačko Spravišće predstaviti gverc kao dodatni pčelinji proizvod. U planu je centralna nabava šećernih pogača kako bi članovima isti bio jeftiniji. Rekao je da se razmatra izmjena Statuta Pčelarskog društva jer je prošle godine Hrvatski pčelarski savez izmijenio svoj Statut te će po novome mandat predsjedniku pet godina, ali o svemu će članovi biti na vrijeme obaviješteni.

Marin Videković je podnio financijski izvještaj za 2022. godinu te financijski plan za 2023. godinu.

 

 

 

Odgovori