Održano predstavljanje Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za poljoprivrednike i mogućnosti ostvarivanja potpora kroz Eko Sheme

U utorak 21. ožujka, u multimedijskoj (kino) dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci u organizaciji AgriBioCert-a održalo se predavanje na temu Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za poljoprivrednike i mogućnosti ostvarivanja potpora kroz Eko Sheme. Predavač je bio Domagoj Horvat iz zadruge AgriBioCert.

Domagoj Horvat nam je predstavio zadrugu AgriBioCert, koja ove godine obilježava 20 obljetnicu poslovanja. AgriBioCert se bavi kontrolom i certifikacijom ekološke proizvodnje, a sjedište zadruge je u Rijeci, a ima i dislocirane podružnice po cijeloj Hrvatskoj, a isto tako i u Križevcima. Horvat je u AgriBioCert-u od 2014. godine, a završio je ekološku poljoprivredu na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima 2012. godine. Danas su predstavljene dvije mjere 70.04 Ekološki uzgoj i 70.00 Eko sheme su u proizvodnom razdoblju od 2023. do 2027. godine. Mjera Ekološki uzgoj se do sada zvala Ekološka poljoprivreda, a sada je ta mjera sa nekim novostima i poboljšanjima, a Eko sheme su nešto novo, a u praksi su svi naši poljoprivrednici podložni njima. Za kraj je Domagoj Horvat iz AgriBioCert-a dodao da bi bilo dobro da se poljoprivrednici više informiraju o samim Eko shemama jer konvencionalna poljoprivredna proizvodnja više nije u proizvodnom razdoblju, a ista više neće biti financirana.

Odgovori