Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježen proslavom u Udruzi Maslačak

Udruga Maslačak je ove godine Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježila pjesmom, kreativnom radionicom, veseljem i smijehom. Na ovaj dan se prisjećaju i preminulih članova Danijela i Katarine.

Prijedlog UN-a da se 21. ožujka proglasi Međunarodnim danom osoba s Downovim sindromom, rezultat je višegodišnjeg lobiranja različitih udruga u svijetu koje okupljaju građane s Downovim sindromom, članove njihovih obitelji i stručnjake, a u kojima je sudjelovala i Hrvatska zajednica za Downov sindrom.

Simbol ovog dana su šarene čarape, a to smo prvo primijetili kada smo ušli u prostor Udruge Maslačak.

Voditeljica Ivana Vukalović ispričala je nešto o Međunarodnom danu osoba s Downovim sindromom, ali je i poslala snažnu poruku.

“Mi smo u Udruzi to obilježili na kreativan način. Odradili smo radionicu, a svi članovi su bojali šablone čarapa i na kraju smo zid ukrasili u obliku plakata svojim radovima. Naučili su i koreografiju pa smo odradili i nastup, a odabrali smo pjesmu “Nama samo ljubav treba” od Jasne Zlokić. Ovime želimo poručiti da smo svi različiti, ali jednako vrijedni”, rekla je Ivana.

Predsjednica Udruge “Maslačak” Križevci Tamara Premuš ispričala je zašto je obilježavanje ovog Dana bitno za članove Udruge, kao i samu zajednicu.

“Posvetili smo jedan dan i našim članovima s Downovim sindromom, ali smo ujedno i podrška svim osobama diljem i izvan Hrvatske. Svijest javnosti se počela buditi, mi svakodnevno radimo na tome da osvijestimo zajednicu o osobama s Downovim sindromom, ali i osobama s intelektualnim teškoćama, zbog kojih i provodimo svakodnevno aktivnosti, kako bi bili uključeni u zajednicu, a ne ostali izolirani kod kuća u svojim obiteljima”, ispričala je Tamara.

                                                                  Foto: Televizija Križevci

Zanimalo nas je na koje načine još Udruga Maslačak pruža podršku svojim članovima, ali i njihovim obiteljima.

“Svakodnevno imamo poludnevni boravak za osobe iznad 21. godine, koje dok završe svoje obrazovanje, zapravo nemaju gdje. Ostaju u svojim obiteljima, a mi smo im zapravo podrška kroz te sve aktivnosti koje svakodnevno provodimo. Radionice pokrivaju informatiku, kuhanje, a uskoro krećemo i s radovima u vrtu. Uz kreativne aktivnosti često putujemo i družimo se. Podrška smo i osobama s intelektualnim teškoćama, ali i njihovim obiteljima. Za vrijeme dok su naši Maslačci ovdje, njihovi roditelji mogu malo odahnuti od svega, obavljati poslove koje možda ne bi uspjeli za vrijeme kada su djeca kod kuće”, rekla je Tamara.

Udruga Maslačak radi na novome prostoru, a predsjednica Tamara nije skrivala osmijeh s lica kada smo ju priupitali kako napreduju radovi.

“Osim poludnevnog boravka i projekta “Zajedno za bolje sutra” koje financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, partneri smo i na nekim EU projektima. Sada je u fokusu gradnja našeg prostora, a s radovima smo započeli prošle godine. Puno ljudi se u to uključilo, svima hvala još jednom! Svi zajedno jedva čekamo da se radovi privedu kraju i da se uselimo u novi prostor i još više radimo punim jedrima”, izjavila je Tamara.

U videozapisu ispod možete pogledati divan nastup članova i članica Udruge “Maslačak” Križevci.

Odgovori