Dan otvorenih vrata u Dječjem vrtiću “Zraka sunca” – otvorena i “Mala knjižnica” za najmanje čitatelje

Danas od 9:00 do 10:00 sati, roditelji i ostali zainteresirani građani mogli su se kroz aktivnosti upoznati s radom i odgojno-obrazovnim procesom s djecom u skupinama Dječjeg vrtića “Zraka sunca” Križevci. Uz to mogli su i popričati s odgojiteljicama, kao i stručnim timom te razgledati prostorno-materijalno okruženje.

Više o ovome edukativnom i zabavnom prijepodnevnu ispričala je ravnateljica Dječjeg vrtića “Zraka sunca” Terezija Horvat.

“Danas nam je posebno radostan dan, Dan je otvorenih vrata našeg vrtića. Pozvani su svi zainteresirani roditelji, građani i ostali da vide kako to izgleda jedan dan u našem vrtiću. Svatko može otići u skupinu, a neki roditelji su se čak javili i pripremili aktivnosti za djecu. Može se vidjeti rad u skupinama i aktivnosti koje djeca rade vani”, ispričala je Terezija Horvat.

Ovaj dan još je obilježen i otvorenjem “Male knjižnice” za djecu, čime se želi naglasiti važnost čitanja od najranije dobi. Odgajateljice preddškolske skupine su osmislile i “Čitateljski vlakić”. Svako dijete koje pročita novu knjigu dobiva zvjezdicu.

“To je knjižnica u vanjskome prostoru vrtića. Ovime želimo potaknuti ljubav djece i svih roditelja prema čitanju, slikovnicama i knjigama. Danas je jako lijepa prigoda. Suradnju smo ostvarili i s književnikom Josipom Petrlićem Pjerom. Roditelji i djeca imaju mogućnost pokloniti svoje knjige i mogu posuditi knjigu i čitati kod kuće. Želimo povećati interes za čitanjem, jako se radujem i atmosfera je vesela. Vrlo sam sretna zbog suradnje s roditeljima i Gradom”, izjavila je Terezija Horvat.

Pisac za djecu i odrasle Josip Petrlić Pjer već 27 godina surađuje s Dječjim vrtićem “Zraka sunca”, a zanimljivo je izdvojiti kako je njegov sin Boris prvo upisano dijete upravo u ovaj vrtić. On je ujedno odlučio danas počastiti djecu izvedbom pjesme “Dijete, sve naše”, a gromoglasan pljesak djece dao je naslutiti oduševljenje pjesmom.

“Radim vrlo puno književnih susreta u dječjim vrtićima i s djecom od prvog do četvrtog razreda. Kada je Dječji vrtić “Zraka sunca” došao na ideju zvali su me kakvo je moje mišljenje o tome. Prije četrnaest godina u Križevcima sam želio na tri mjesta postaviti knjižnicu, a u tome mi je željela pomoći i sadašnja ravnateljica Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci Marjana Janeš Žulj, spletom okolnosti to se nije ostvarilo. Ovo mi je zapravo još i bolja ideja. Roditelji i djeca svakodnevno ovdje dolaze i odlaze, djeca će “nagovoriti” roditelje da posude knjigu i čitaju im. To će uskoro prijeći u naviku, a onda smo time dobili jako puno. Djecu nećemo tjerati da čitaju, nego će sami željeti čitati, a to je sasvim drugačija percepcija”, rekao je književnik Josip Petrlić Pjer.

Na licima djece vidjelo se uzbuđenje i radost, a djevojčice iz preddškolske skupine podijelile su svoje dojmove s nama.

“Na Dan otvorenih vrata može bilo tko doći, ali mora pozvoniti. Sviđa nam se nova knjižnica i tu ćemo čitati i posuđivati knjige. Volimo čitati, ali nam i roditelji čitaju”, kratko su ispričale djevojčice.

Na pitanje zašto je važno čitati, djeca su odgojiteljici kratko i jasno rekla “Čitanjem naučiš jako puno stvari i čitanjem postaješ jako pametan”. 

Za osiguranje i red u “Maloj knjižnici” zaslužan je plišani pas, dok plišana mačka čita djeci knjige, ali u trenutku snimanja igrala se u parku s djecom.

 

Foto: Televizija Križevci
Foto: Televizija Križevci
Foto: Televizija Križevci
Foto: Televizija Križevci
Foto: Televizija Križevci
Foto: Televizija Križevci
Foto: Televizija Križevci
Foto: Televizija Križevci

 

Odgovori