Danas je “Ljubičasti dan”, učenici COOR-a izradili prigodne privjeske

Na svim kontinentima, kao i državama svijeta svake godine dana 26. ožujka obilježava se “Ljubičasti dan” – riječ je o pružanju podrška osobama koje boluju od epilepsije. Proglašen je kao najutjecajniji dan u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

Ovaj dan je osnovan 2008. godine na inicijativu djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da svima govori o epilepsiji i da pokaže kako se ljudi s tom bolesti ne razlikuju od drugih.

Na koji su način učenici COOR-a obilježili ovaj dan, otkrila je ravnateljica Mihaela Brkić.

“U znak podrške osobama s epilepsijom učenici našeg Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju su izradili prigodne ljubičaste privjeske. Njih ćemo pokloniti gradskim ustanovama. Svi su pozvani da nose nešto ljubičasto na ‘Ljubičasti dan'”, rekla je Mihaela.

Epilepsija je jedna od najučestalijih bolesti ili poremećaja u neurologiji, koja zbog svojih karakteristika predstavlja ozbiljan medicinski i socijalni problem. Uzrok nastanka bolesti i simptomi su izrazito raznoliki. Radi se o kroničnom poremećaju stanica moždane kore, koje iz različitih razloga postaju “prepodražljive” i reagiraju istovremenim izbijanjima električnih impulsa, što se očituje epileptičnim napadajima.

Ravnateljica Brkić ispričala je kakvog utjecaja ova bolest može imati na život.

“To je bolest koja velikim dijelom pogađa djecu i osobe mlađe životne dobi, ali uz pravovremeno dijagnosticiranje mogu ostvariti zadovoljavajuću kvalitetu života u svim njegovim aspektima. Danas ona predstavlja značajan medicinski i javnozdravstveni problem, posebno kod specifičnih skupina bolesnika kao što su trudnice ili osobe starije životne dobi”, zaključila je Mihaela Brkić.

U Hrvatskoj trenutno od ove bolesti boluje 40 000 osoba, a zahvaljujući napretku dijagnostičkih procedura i terapijskih opcija, danas se može svjedočiti da se ta bolest kod 70% oboljelih može zadovoljavajuće liječiti odgovarajućom terapijom.

 

 

 

 

 

Odgovori