POU Križevci nudi nove programe za stjecanje kvalifikacija

Pučko otvoreno učilište Križevci od ove godine vrlo aktivno i marljivo radi na sadržaju i programima koje nude građanima i građankama grada Križevaca. Odlučili smo tom prigodom popričati sa stručnom suradnicom za programe u obrazovanju i kulturi Ana-Mariom Rešetar.

Uvođenjem novog Zakona o obrazovanju odraslih krajem 2021. godine promijenila se terminologija pa se programi za osposobljavanje za poslove xy smatraju programima prema “staroj” metodologiji, a to su u Pučkom otvorenom učilištu Križevci: program osposobljavanja za poslove cvjećar-aranžer, program osposobljavanja za poslove gerontodomaćice, program osposobljavanja za poslove njegovatelja starijih i nemoćnih osoba, program osposobljavanja za poslove uzgajivača povrća, program osposobljavanja za poslove uzgajivača voća, program osposobljavanja za poslove uzgajivača i prerađivača ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja.

S druge strane, prema “novoj” metodologiji postoji pet novih programa: program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije knjigovođa/knjigovotkinja, program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije asistent/ica za upravljanje projektima, program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije gospodarenje otpadom, program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije internetski marketing i brendiranje te program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije uporaba informacijskih tehnologija u uredskom poslovanju. 

Važno je znati da su svi navedeni programi – formalni programi osposobljavanja te im je zajedničko to što se po završetku stječe javna isprava, a stečena se kvalifikacija upisuje u radnu knjižnicu.

Zanimalo nas je utječe li tržište rada u odabiru programa nekih novih zanimanja ili ima i drugih utjecaja, a više o tome nam je ispričala Ana-Maria Rešetar.

“Samo prošle godine verificirali smo pet novih programa i ove godine još jedan. U procesu planiranja novih programa isprepliće se više utjecaja, od kojih je jedan svakako tržište rada, no velika promjena koja je utjecala na sve institucije za obrazovanje odraslih je pojava vaučera za obrazovanje odraslih. S obzirom na to da se vaučeri dodjeljuju isključivo za programe koji su napravljeni prema, već spomenutoj novoj metodologiji  te moraju doprinositi stjecanju digitalnih i zelenih vještina, svima je to postalo primarni orijentir u stvaranju novih programa obrazovanja odraslih. Tržište rada se ne može zanemarivati u stvaranju, a niti u provođenju programa. Na primjer, sada upisujemo grupu njegovatelja starijih i nemoćnih osoba koje je već duže vrijeme izuzetno deficitarno zanimanje”, izjavila je Ana-Maria.

Polaznici ne moraju brinuti da će samo morati učiti teorijski dio te se sami snalaziti za praktični dio, jer sve je omogućeno u programima.

“Svaki program uključuje teorijski i praktični dio, pritom se teorijski dio održava u našoj učionici, dok se praktična nastava odrađuje u suradnji s obrtima/firmama odgovarajuće djelatnosti, tako da polaznici najčešće imaju uvid u stvarne procese koji čine neki posao ili u najmanju ruku (ovisno o određenim ograničenjima) naši nastavnici simuliraju stvarne uvjete”, rekla je Ana-Maria.

Sadržajno su programi vrlo slični ili čak i isti na razini države, jer su javno dostupni na stranicama nadležne Agencije, a čak i u slučaju ako ih samostalno izrađuju u Pučkome otvorenom učilištu, programi se moraju temeljiti na standardima iz Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, tako da je sadržaj programa uvijek relativno sličan između institucija koje ga imaju.

“Ono po čemu se razlikuje je provedba – sadržajno isti program ne mora biti isto proveden i tu dolazi do ključnih distinkcija. Mi, u POU Križevci, surađujemo s izuzetno kvalitetnim nastavnicima koji su stručnjaci u svome zanimanju i radu te mogu primjereno, a informirano prenijeti znanje polaznicima. Nadalje, posljednjih par godina nabavljena je najnovija informatička oprema, nezaobilazna za provedbu većine programa, a kao dodatnu prednost istaknula bih činjenicu da u grupu uglavnom ne upisujemo više od 15 ljudi kako bismo osigurali da se termini nastave mogu uskladiti između polaznika i predavača, zbog drugih obveza koje obje strane imaju te zbog individualnijeg pristupa i prilagodbe svakom polazniku. Također, uvijek evaluiramo nastavu i nastavnike te nastojimo uvažiti sve savjete i preporuke naših polaznika”, objasnila je Ana-Maria.

Evo, koju je poruku za kraj imala stručna suradnica za programe u obrazovanju i kulturi Ana-Maria Rešetar.

“Poručila bih da nam cjeloživotno učenje svima postaje imperativ u današnjem izuzetno brzom i promjenjivom svijetu. Gotovo konstantno se pojavljuju nova zanimanja, dok neka izumiru, a ujedno informacije nikada nisu bile dostupnije. Zato savjetujem svima da ulažu u sebe i svoje znanje, bilo to kroz samostalno učenje ili kroz formalne programe u obrazovnim institucijama. Ovim potonjima, zainteresiranima za stjecanje novih formalnih znanja, vještina i sposobnosti u Učilištu, želim da se ohrabre, naprave taj korak i obrate nam se s povjerenjem”, zaključila je Ana-Maria.

Svi zainteresirani, koje zanima više informacija mogu poslati svoj upit putem mail adrese suradnik@pou-krizevci.hr ili nazvati na broj 099/490-4590.

 

Odgovori