Gradska knjižnica “Franjo Marković” obilježila Dan europskih autora

Na službenoj stranici Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci osvanula je objava o novoj inicijativi Europske komisije koja se po prvi puta obilježila 27. ožujka 2023. godine.

U prostorijama Gradske knjižnice, inicijativa je podržana posudbenom izložbom knjiga autora iz svih država koje geografski pripadaju europskom kontinentu. Ovom inicijativom se željelo promicati europske autore kroz aktivnosti koje u svim državama članicama provode aktivni akteri književnog sektora te potaknuti na čitanje, posebice u školama.

Moldova, Andorra i San Marino nemaju predstavnike na izvorniku ni u hrvatskom prijevodu na policama knjižnice, ali se može pronaći po jedan autor iz svake od država. U engleskom prijevodu se može pročitati pjesme i kratke priče, taman za vrijeme posjeta knjižnici.

“U izboru autora vodili smo se idejom da izvučemo suvremenije, uglavnom mlađe autore, te knjige koje temom pokrivaju i intimne, osobne priče, velike i ozbiljne, žanrovske, poneki klasik dvadesetoga stoljeća, i, naravno, nekoliko naslova koje nitko još nije posudio, a one to i više nego zaslužuju. Nadamo se da ćemo i onima koji ‘su sve pročitali’ otkriti nešto novo ili ih barem podsjetiti na knjigu ili autora koje su voljeli”, prenijeli su iz Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci.

U čitaonici stručnih časopisa uz odjel beletristike je postavljena izložba. Izložba ostaje otvorena do 14. travnja 2023. godine i može se razgledati u radno vrijeme knjižnice, uz to, sve izložene knjige se slobodno mogu posuditi.

 

 

Odgovori