Dan svjesnosti o autizmu obilježen i u Križevcima

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se dana 2. travnja svake godine. Danas je u Križevcima obilježen kroz razne aktivnosti povodom akcije “Obojajmo plavom”.

O povodu današnjeg okupljanja ispričala je ravnateljica COOR-a Mihaela Brkić.

“Dan svjesnosti o autizmu obilježava se diljem svijeta da bi se upozorilo na specifičnosti i potrebe djece i osoba s poremećajem iz spektra autizma. Poremećaj iz spektra autizma je vrlo složen neurorazvojni poremećaj koji zahvaća sve aspekte dječje ličnosti (komunikacija, motorika, ponašanje i učenje). Do nedavno se autizam smatrao rijetkom pojavom uz učestalost 4-10 djece na 10 000 poroda. Prema Međunarodnoj udruzi Autism Europe, procjenjuje se da diljem Europe ima oko pet milijuna osoba s autizmom, a poremećaj zahvaća 1 na 100 djece. Javlja se češće kod dječaka nego kod djevojčica, u nekim je obiteljima 50-100 puta češći nego u općoj populaciji što potvrđuje genetsku ulogu u etiologiji”, ispričala je statistiku ravnateljica Brkić.

Zašto je ovo od važnosti za COOR, objasnila je ravnateljica Brkić.

“S obzirom na to da su osobe koje imaju poremećaj iz spektra autizma često socijalno isključene želja nam je danas istaknuti važnost rane dijagnostike i rehabilitacije, ali ono što je najvažnije da je njihova potreba da budu uključeni u sve aspekte uobičajenog odnosno svakodnevnog života”, rekla je Mihaela Brkić.

Logopedica Nataša Mustić, objasnila je kako se poremećaj iz spektra autizma očituje spektrom teškoća na tri važna područja: kvalitativno oštećenje socijalnih interakcija, kvalitativno oštećenje komunikacije i ograničeni, repetitivni i stereotipni obrasci ponašanja, interesa i aktivnosti.

“Dijagnostički rad ima za cilj određivanje eventualne etiologije, stupnja oštećenja, određivanje postojećih mogućnosti i sposobnosti te potencijalnih sposobnosti djeteta, kao i neki put dijagnostičko razgraničenje prema intelektualnim teškoćama, afaziji, gluhoći i svim ostalim miješanim kliničkim slikama. U dijagnosticiranju sudjeluju psihijatar, psiholog i edukacijski rehabilitator. Pri pregledu se promatra ponašanje djeteta. Nakon postavljanja dijagnoze, potrebni su kontinuirani, timski, stručni i kompleksni rehabilitacijski postupci i podrška”, izjavila je Nataša Mustić.

Obilježavanju Dana svjesnosti o autizmu su se pridružili i članovi Udruge Maslačak, a o tome nam je ispričala voditeljica Danijela.

“Pripreme su trajale cijeli tjedan. Krenulo se s izrezivanjem plavih krugova koje je bilo potrebno oblikovati u željeni oblik latica koje smo ušivali u plave cvjetiće. Plava boja predstavlja simbol autizma. Cijeli proces izrade je zahtijevao primjenu fine motorike, a vrijedni članovi su odradili posao uz pomoć voditeljica i roditelja. Dok je jedan dio korisnika izrađivao cvjetiće, drugi dio je u kuhinji pripremao ukusnu smjesu za keksiće koji su se pakirali u male paketiće s porukom”, ispričala je Danijela.

Djeca su se okupila na Strossmayerovom trgu i tamo prigodno nacrtali crteže plavom kredom. Uz to, slikali su se na klupi uz plakat koji su izradili u COOR-u.

 

 

 

Odgovori