Učenici SŠ “Ivan Seljanec” Križevci pripremali jela u Italiji

Učenici drugog i trećeg razreda Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci, zanimanja kuhar u pratnji nastavnika boravili su od 13. do 15. ožujka 2023. godine u gradu Reana del Rojale pored Udina, u školi Bonaldo Stringher. Tamo se školuju učenici za zanimanja kuhar, konobar, hotelijer i komercijalist.

Učenici su zajedno sa svojim talijanskim kolegama i mentorom Mišelom Doskočilom kuhali regionalna jela na bazi krumpira, a sve u skladu s projektom Reana del Rojale u kojem smo partneri zajedno s Gradom Križevcima.

“Suradnja je započela prošle godine kada smo išli u posjet zajedno s gradonačelnikom Mariom Rajnom i gradskim pročelnikom Sandrom Novoselom. Tada je dogovorena suradnja i razmjena učenika. Učenici su bili na radionicama izrade kroasana, talijanskih ‘foccaia’ s krumpirom i punjenih profiterola s kremom od sira i pršuta. Svi su uživali u radu i upijali nova znanja”, izjavio je mentor Doskočil.

Osim kuhanja, talijanski kolege su pripremili i predstavljanje proizvoda po kojima je ovaj dio Italije svjetski poznat. Križevčani su isprobavali sireve i vina i sudjelovali na prezentaciji o kavi, a naučili su se pripremati pravu talijansku kavu prema njihovoj recepturi.

“Talijanski učenici bi ove godine trebali doći i nama u posjetu, gdje će naučiti raditi tradicionalna i moderna jela hrvatske kuhinje. Druženje je bilo prekrasno, kao i učenje talijanske kuhinje. Naravno, moram napomenuti da je lijepo bilo učiti i sam jezik, kao i naučiti nešto novo o kulturi i povijesti tog dijela Italije”, otkrio je Doskočil.

Križevački učenici su se u školu vratili obogaćeni novim znanjem i zanimljivim iskustvom.

Odgovori