Otvorena je Izložba pisanica u Domu svetog Marka Križevčanina

Danas je službeno otvorena Izložba pisanica u prostorijama Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva “Lipa” Križevci.

Ovo je 21. po redu Izložba domaćih i europskih pisanica GDKD-a “Lipa”, a prisutnima se obratila predsjednica Danijela Švagelj.

“Godina je brzo projurila od kada smo prošle godine kao novo vodstvo preuzeli vođenje Udruge Lipa. Emocija je puno, a riječ je samo jedna koja bi ih opisala – hvala. Jedno veliko hvala svim sudionicima koji su izdvojili vrijeme, uložili trud i ukrasili našu malu kućicu s prekrasnim radovima. Zahvalila bih svim vrtićima i školama, kao i njihovim učiteljica, učiteljima i ravnateljima koji svake godine sudjeluju u izložbi”, istaknula je predsjednica Danijela.

Posebne zahvale su bile upućene Jasenki Harči, kao i Đurđici Balog, koja je od 2005. godine kada je po prvi puta održana izložba do danas, uvijek dijelom ove priče, a njezinu retrospektivu posjetitelji mogu vidjeti i na samoj izložbi.

Profesorica sociologije i etnologije, Nikolina Hrg je ispričala ukratko o tradiciji i običajima koji se veže uz blagdan Uskrsa, a posebno je naglasila ukrašavanje pisanica.

“Pisanice možemo razlikovati prema tehnikama kojima su one ukrašene. Postoje tradicionalne tehnike ukrašavanja pisanica: bojanje pisanica u olupinama luka, voskom, u kori drveta i ostalim materijalima iz prirode. Danas postoje i moderne tehnike: bojanje temperom, ukrašavanje krep papirom, vunom i čipkom. Ručno rađene pisanice imaju posebnu vrijednost”, ispričala je Nikolina.

Nikolina je istaknula kako je ova izložba još posebnija, jer se sjedinjuju tradicija i suvremenost.

“Danas modernim tehnikama radimo pisanice, ali one su svakako nadahnute tradicijom. Bez tradicije se ne može. Ovdje možemo vidjeti i da je okupljeno mnoštvo generacija, susret mladih i starih. Izlažu brojni pojedinci, posebice velik broj djece što me ove godine posebno veseli. Drago mi je da vidim radove pojedinaca koji dugi niz godina izlažu, ostaju ustrajni u svojim tehnikama, a sve kako bi građanima pokazali svoju kreativnost i raznolikost svojih pisanica”, zaključila je Nikolina.

Za službeno otvorenje izložbe bio je zadužen križevački vladika Milan Stipić, a Antun Gold mu je uručio počasnu člansku iskaznicu. Vladika se osvrnuo na crkvenu predaju.

“Tradicija crvenih ukrašenih jaja i simbola Kristova uskrsnuća je ostala do današnjeg dana. Ova izložba lijepo prikazuje od zapadne Europe do svih dijelova svijeta, da postoji kršćanstvo, kao i tradicija ukrašavanja uskršnjih jaja. Jaje simbolizira novi život, iz jedne ljušture koja je u potpunosti zatvorena izlazi novi život. To simbolizira Isusa Krista koji je iz groba izašao živ”, izjavio je križevački vladika Milan Stipić.

Izloženo je oko 500 pisanica od 29 izlagača te europskih pisanica iz 16 različitih zemalja svijeta.

Izložbu možete razgledati na adresi Sviličićev put 1, do 7. travnja u vremenskome periodu od 16 do 19 sati.

Sa svojim radovima sudjelovali su: Đurđica Balog, Jasenka Harča, Olja Gladoić, Vlatka Raguž, Franjo Kučko, Snježana Zelenović, Gordana Krpanić, Zdravko Tuba, Magdalena Hubina, Sara Orejaš, Lara Jačmenjak, Lorena Jačemenjak, Nika Katanović, Helena Raguž, Klara Raguž, Anastazija Bošnjak, Lana Petrić, Crveni križ Križevci, Dječji vrtić Križevci, Dječji vrtić Zraka sunca, Dječji vrtić Čarobna šuma, Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci (2b – učiteljica Brankica Salopek, 3b Suzana Balić, 3c Josipa Rabađija, 4a – učiteljica Katarina Harča Sinković, 2.r. PŠ Veliki Raven – učiteljica Sanja Vujić, produženi boravak – učitelji Jasmin Ibrahimagić i Danijela Švagelj), Osnovna škola Vladimir Nazor Križevci (4a – učiteljica Valentina Sokač Kesteli, produženi boravak Andrea Šturbek i Nikolina Beljak, PŠ Kloštar Vojakovački – učiteljica Ivana Ban Žakula, PŠ Majurec – učiteljice Moni Harča i Marija Prodan) i GDKD “Lipa” Križevci.

Odgovori