OPTIČKI INTERNET U KRIŽEVCIMA Jeste li (ne)zadovoljni brzinom interneta u kućanstvu?

U digitalnom dobu svaka je sekunda nova informacija, a za dobiti pravovremenu informaciju nam treba brz i stabilan internet. Odlučili smo provjeriti brzine i stabilnost interneta na području Križevaca. Neki teleoperateri nude uslugu interneta putem svjetlovodne  (optičke) niti, neki i dalje isporučuju uslugu putem parice, a tko nudi superbrzi internet, tko nudi nešto sporiji, pročitajte u nastavku.

Iz Telemach Hrvatska d.o.o. kratko su odgovorili da Križevci još nisu u zoni obuhvata optičke infrastrukture te da će kroz marketinške kampanje svi biti na vrijeme obaviješteni o proširenju njihove infrastrukture.

A1 Hrvatska d.o.o. na području Križevaca ima izgrađenu optičku infrastrukturu, odgovorili su kako su u izradi projekti za proširenje optičke infrastrukture, ali nismo dobili konkretniji odgovor kada bi proširenje trebalo biti. Što se tiče njihove brzine interneta, odgovorili su kako na području u Križevcima, na mjestima koja su pokrivena njihovom optičkom infrastrukturom, dostupne gigabitne brzine interneta.

Hrvatski telekom d.d. odgovorio je kako je njihova strategija izgradnja mreža i dovođenje gigabitnih brzina ne samo u velikim gradovima, već i u ruralnim i sub-urbanim sredinama. Hrvatski Telekom trenutno na području Križevaca svoju uslugu pristupa internetu pruža za više od četiri i pol tisuće korisnika, a brzine se kreću, ovisno o različitim parametrima, kao što su udaljenost od centrale i sl., od 20 do 100 Mbit/s. Na kraju su dodali kakoje  tvrtka Pro Ping najavila namjeru gradnje svjetlovodne distribucijske mreže na području Grada Križevaca i HT, u ovom trenutku, nema namjeru pregraditi navedenu svjetlovodnu mrežu te zadržava mogućnost korištenja te infrastrukture u pojedinim dijelovima navedenog područja, sve ovisno realizaciji izgradnje mreže i ovisno o ostvarivanju poslovne suradnje s vlasnikom infrastrukture.

Pro-ping, koji je u 2021. godini uložio u izgradnju optičke infrastrukture, odgovorio nam je kako kontinuirano proširuju područje pokrivenosti, a internet je dostupan u Križevcima u centru grada, okolici prema Koprivničkoj, Koruškoj te Ulici Ivana Lepušića po brzini od 1.000 mb/s.  Nadodaju kako po njihovim osobnim iskustvima i iskustvima poznanika, internet radi brzo i pouzdano, bez obzira na veliki broj uređaja u kućanstvu (mobiteli, TV, laptopi, tablet, gaming konzole) te ističu kako – ”ne samo da opušteno surfamo, već imamo dojam da letimo”. Za kraj su dodali kako bi do kraja 2023. godine svoju optičku infrastrukturu trebali proširiti na Karane, Pesek, Mladine i Kalničku ulicu.

Odgovori