Županijsku upravu posjetio veleposlanik Republike Irske Nj.E. Ruaidhri Dowling

Veleposlanik Republike Irska Nje.E. Ruaidhri Dowling jučer je boravio povodom nastupnog posjeta u Koprivničko-križevačkoj županiji. Dočekali su ga župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac te predstavnici PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ, HGK ŽK Koprivnica i Obrtničke komore KKŽ.

Župan Koren je poželio dobrodošlicu veleposlaniku Dowlingu i zahvalio mu se na interesu za koprivničko-križevački kraj i upoznao ga je sa osnovnim informacijama o našoj županiji. U svojoj je prezentaciji naglasio županijski Centar kompetentnosti i novih pet školskih sportskih dvorana, gospodarske pokazatelje i najveće gospodarske subjekte na ovom području. Raspravljalo se o izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge i aglomeracijama, prirodnim i kulturnim bogatstvima, a župan je istaknuo i naivnu umjetnost kao posebnost županije. Nadovezao se i na planove vezane uz budućnost pa je župan predstavio projekte koji su uključeni u Razvojni sporazum te ostale investicije, poručivši kako Hrvate i Irce vežu mnoge sličnosti koje mogu biti osnova za suradnju u mnogim područjima i još veće zbližavanje dvaju naroda.

Veleposlanik Dowling pohvalio je Županiju na brojnim projektima i investicijama koje provodi, dodavši kako je Irska predana stvaranju uspješnih suradnji s mnogim krajevima Hrvatske, prvenstveno kroz sektor kulture. Pohvalio je i županijsko gospodarstvo te ulaganje u obrazovanje i infrastrukturu kao zalog za budućnost i motiv mladima da ostanu živjeti i raditi na ovom području. Kao veliki potencijal za suradnju istaknuo je turizam, spomenuvši interes Iraca za raznolike mogućnosti koje nudi kontinentalni turizam Hrvatske.

Viša stručna suradnica Renata Lohajner iz HGK ŽK Koprivnica veleposlaniku je predstavila podatke koji se tiču vanjskotrgovinske razmjene na državnoj razini, gdje je Hrvatska prošle godine u Irsku izvezla 50 milijuna eura vrijednosti roba i usluga, a uvezla je 106 milijuna eura.

Ravnateljica Razvojne agencije PORA Melita Birčić, naglasila je kako je PORA regionalni koordinator za područje Koprivničko-križevačke županije, čiji poslovi obuhvaćaju strateško planiranje i regionalni razvoj te pružanje stručne pomoći javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi 370 projekata u vrijednosti gotovo 200 milijuna eura.

U daljnjem razgovoru, župan i veleposlanik naglasili su važnost njegovanja prijateljskih odnosa dviju zemalja koje dijele mnogo toga zajedničkog, a posebno jaku povezanost s nacionalnim identitetom i domovinom.

Župan je veleposlaniku Dowlingu još jednom zahvalio na dolasku i pozvao ga u posjet županijskom Centru kompetentnosti te mu je u spomen na ovaj susret poklonio fotomonografiju „Koprivničko-križevačka županija“.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

 

 

Odgovori