Održano predavanje za poljoprivrednike na temu Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023 – 2027

U Multimedijskoj dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka održano je predavanje za poljoprivrednike organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede s terenskim savjetnicima. Predavanje su održali Tanja Lasić Jašarović viša stručna savjetnica za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Sanja Vuković viša stručna savjetnica za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i Slavko Kopilović viši stručni savjetnik za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Teme predavanja su bile Zelene arhitekture Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023 – 2027 te Izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja u 2023. godini.

Tanja Lasić Jašarović na današnjem predavanju je govorila o pravilima uvjetovanosti koja su dužna poštovati sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja dobivaju poticaje. Pravila uvjetovanosti su osnova da bi poljoprivrednici dobili potpore iz izravnih plaćanja. Naglasila je kako je krenulo novo obračunsko razdoblje s novim pravilima. Kazala je kako poljoprivrednike zanimaju novosti iz novog obračunskog razdoblja, zanima ih kako ostvariti svoja plaćanja kako bi na temelju svoje proizvodnje ostvarili što veću potporu, a od ove godine se dosta stvari promijenilo.

Sanja Vuković danas je govorila o novim eko shemama i o intervencijama u novom obračunskom razdoblju. Ovo su nove intervencije, koje do sada nisu bile, obveze su jednogodišnje, a poljoprivrednik intervencije bira prema svojim mogućnostima, godinu za godinom. Što se tiče savjetodavne službe u Križevcima, Sanja Vuković kaže kako je odaziv dobar, čak nekad se niti ne stigne odraditi sav terenski rad koji trebaju obaviti. Za kraj poziva sve korisnike neka se obrate u savjetodavnu službu jer ima puno promjena i novosti.

Slavko Kopilović rekao je da su današnji predavači terenci koji su najviše u kontaktu s poljoprivrednicima te su odlučili pozvati poljoprivrednike na ovo predavanja budući da se radi o novom proračunskom razdoblju u kojem ima jako puno novosti, a bitno je da ljudi budu dobro pripremljeni i da upoznaju sve mogućnosti i obveze. Što se tiče zelene arhitekture, Slavko Kopilović ističe kako je naglasak novog Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023 – 2027 postizanje dosta ambicioznog plana, da se smanji negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš. Kaže kako nažalost intenzivna poljoprivreda nosi određene probleme po okoliš,  primjer je ako ima dosta stoke na malom prostoru, a pogotovo ukoliko se ne vodi računa o zbrinjavanju organskog gnoja, ali i ukoliko se previše koriste zaštitna sredstva. Naglašava  kako su zadnjih godina pčelari imali problema sa pomorom pčela jer su bila korištena određena zaštitna sredstva koja nisu smjela biti primijenjena ili su bila primijenjena u krivom trenutku, a moglo se izbjeći samo da je bila komunikacija između pčelara i poljoprivrednika.
Istaknuo je kako šire križevačko područje po svim kriterijima od proizvodnje mlijeka, mesa, obrađivanja zemlje, a tako i broja mladih poljoprivrednika koji preuzimaju gospodarstva, je u pozitivnom trendu, a kaže kako je na svima njima da ta poljoprivreda bude i dohodovno uredu kako bi oni mogli od nje i živjeti. Za kraj je zamolio poljoprivrednike za strpljenje, jer određena specifična pitanja nemaju uvijek adekvatan odgovor, a razumije da to poljoprivrednike muči. Nada se kako će u narednom razdoblju imati cijeli mozaik posložen te kako će moći odgovoriti na sve upite te da će sami poljoprivrednici biti mirniji i ostvariti potencijal koji se nudi kroz novo proračunsko razdoblje.

 

 

Odgovori