Danas se obilježava Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Svake godine, 11. travnja obilježava se Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Radi se o stanju u kojem se dijelovi mozga progresivno oštećuju tijekom mnogo godina.

Po pitanju ove bolesti, pogođeni su i žene i muškarci. Učestalost bolesti je veća u grupi ljudi preko 50-te, ali dolazi i do porasta pacijenata mlađe dobi.

Glavni simptomi ove bolesti su: nehotično drhtanje pojedinih dijelova tijela, usporeno kretanje, ukočeni mišići. Uz fizičke simptome, prisutni su i oni psihički. Osobe koje boluju od ove bolesti u većini slučajeva bore se s depresijom i tjeskobom, ravnotežom zbog koje dolazi do pada osobe, problemom nesanice i problemom pamćenja.

Engleski liječnik dr. James Parkinson nazvao ju je “drhtajućom paralizom”, nakon što je prvi puta opisao simptome bolesti 1817. godine. Godine 1960. identificirane su patološke i biokemijske promjene u mozgu pacijenata, a do dana današnjeg ne postoji lijek za ovu bolest. Dostupni su samo tretmani koji pokušavaju smanjiti glavne simptome i održati kvalitetu života na što dulji period. To su fizioterapija i radna terapija, lijekovi i operacija mozga u određenim slučajevima.

Dvije su najpoznatije udruge u Republici Hrvatskoj koje javno progovaraju o ovoj bolesti i nude potporu bolesnima i njihovim bližnjima, a to su Udruga “Parkinson i mi” i Udruga “Buđenje”. Osviještenost spektra simptoma te teške kronične bolesti olakšava svakodnevnicu i sučeljavanje s problemima koje bolest donosi. Iz ovih udruga ističu kako je svaki bolesnik jedinstven i ne postoji jedinstveno rješenje za sve.

 

Foto: The Mirror

Odgovori