Dječja uskršnja čajanka održana je i ovog utorka u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”

Dječja uskršnja čajanka održana je danas na Dječjem odjelu u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci.

Voditeljica čajanke je diplomirana knjižničarka Maja Petračija, koja od 2019. godine provodi pričaonicu – dječja čajanka. Radi se o pričaonici edukativnog karaktera, koja provodi se uz kekse, čaj i ugodan razgovor.

U 2022. godini, 459 djece posjetilo je dječju čajanku na 51 održanoj. U prosjeku, to je devetero djece po dolasku.

“Jako nam je lijepo družiti se, imamo neke stare čajoljupce. Konstantno nam dolaze i novi pa se upoznajemo i družimo. Volimo začiniti čajanku pa prigodno obilježiti određeni događaj koji je taj tjedan ili mjesec od važnosti. Tako danas obilježavamo Svjetski dan zdravlja pa ćemo pročitati slikovnicu Medvjedić Winnie Pooh ‘Posjet liječniku’ i  ‘Medvjedići kod liječnika’ Stana i Jana Berenstaina. Uz to, povodom Uskrsa svatko je donio svoju pisanicu. Volim da popričamo, da se čuje mišljenje djece i da ih se potakne na nešto dobro i poslušaju njihove želje” – ispričala je diplomirana knjižničarka Maja Petračija.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske sufinanciralo je i “Putujuću dječju čajanku”. U tu svrhu, kupljen je kovčeg kojim se ide na put i obilaze škole i vrtići na ruralnim područjima. Od 12. siječnja do 30. ožujka ovaj program obuhvatio je 177-ero djece predškolske i školske dobi.

“Reakcije djece su izuzetno pozitivne. Drago mi je bilo vidjeti kako djeca uče u manjim školama, a posebice mi je bilo drago što sam im razvila rutinu, dolaskom s kovčegom u kojem su se nalazile šalice i keksi. Na ovaj način djecu se motivira na čitanje i razumijevanje pročitanog. Uči ih se i pravilnom ponašanju. Dobili smo dosta upita, a vidjet ćemo što će ova godina još donijeti” – kazala je Maja Petračija.

Svakog utorka od 17:30 do 18 sati djeca u dobi od 4 do 10 godina mogu se pridružiti čajankama na Dječjem odjelu u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci.

 

 

 

Odgovori