Predstavljena knjiga sugrađana Vladimira Palošike “Kulturno-povijesna baština župne crkve svete Ane u Križevcima”

Održano je predstavljanje knjige Vladimira Palošike “Kulturno-povijesna baština župne crkve svete Ane u Križevcima”, u Multimedijskoj dvorani u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”.

O knjizi su govorili akademik Dragutin Feletar, vlč. Stjepan Soviček i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec.

“Autor Palošika odvest će vas na jedno putovanje koje se zove križevačka baština. Lijepo je vidjeti da je Vladimir, koji je inače poštanski službenik bio toliko znatiželjan i da je otkrivao nepoznate, a opet karakteristične stvari za naš kraj bogat baštinom” –  izjavila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec.

Nakon nje, prisutnima se obratio akademik Dragutin Feletar, koji je dao iscrpan prikaz knjige. On je 2006. godine izabran za člana suradnika HAZU-a, a 2016. godine postao je i redoviti član. Do te iste godine objavio je 23 znanstvene knjige i 46 stručnih knjiga i 22 udžbenika za osnovne i srednje škole.

“Vladimir Palošika cijeli život zanima se za spomeničku baštinu križevačkog Prigorja. Ta bogata, ali prvenstveno sakralna baština, zapravo je utkana u Vladimirov život. Sjećam se njegova ushita kada je u jednom podrumu u Glogovnici 1988. godine otkrio kameni romanički reljef sepulkralca ili kada je izašla njegova prva knjiga o glogovničkoj crkvi u Glogovnici 2010. godine. Valja reći da je ovaj nepretenciozni knjiga katalog prvenstveno namijenjen široj, manje informiranoj javnosti, a pogotovo vjernicima koji dolaze na misna slavlja u crkvu svete Ane. Čitatelji će biti kvalitetnije informirani o samoj povijesti župe svete Ane” – rekao je akademik Dragutin Feletar, prije nego što je čestitao autoru Vladimiru Palošiki.

Župnik Stjepan Soviček našalio se kako će krenuti obrnutim redoslijedom od akademika Dragutina Feletara pa je odmah uputio čestitke Vladimiru Palošiki.

“Puno toga su Križevci, puno toga je nezaštićeno i puno toga je negdje otišlo. Doduše postoje pisani tragovi, ali dosta toga je nestalo. Ovo je jedna vrijedna knjiga kako i meni, tako i župnoj zajednici. Smatram Križevce svojima, uvijek me iznenađuje bilo koji događaj kada se prezentira povijest. Uvijek je prisutno to iznenađenje vrijednosti, ali i iznenađenje koliko imamo ljudi da su u akademskoj zajednici, a raspršili su se na sve strane. Vladimir još ima puno toga za raditi u crkvi i oko crkve. Hvala Vladimiru na svemu što je napravio, a meni je dao poticaj da pronađemo neke stvari koje se daju pronaći. Hvala što ste uporni, što ne odustajete i što vas ne sprječavaju ponekad zatvorena vrata ili tavan” – ispričao je 35. križevački župnik Stjepan Soviček.

Na kraju se gostima obratio i autor Vladimir Palošika, koji se zahvalio redom obitelji, prijateljima, suradnicima, a posebice župniku Stjepanu Sovičeku, akademiku Dragutinu Feletaru i predsjednici Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renati Husinec.

“Ova je knjiga nastala iz želje da se prikaže preostalo bogatstvo župne crkve svete Ane, koje ne samo posjetitelji našeg grada već i njegovi stanovnici nisu nikada vidjeli ili im je to rijetko kada moguće. Ova knjiga nastala je iz želje da se toj baštini divimo, da ju upoznajemo, cijenimo i djelotvorno čuvamo. Ako sam uspio pobuditi veći interes naših sugrađana za to blago, mislim da trud nije bio uzaludan”  – izjavio je Vladimir Palošika.

Uz prezentaciju, Vladimir Palošika prikazao je kulturno-povijesnu baštinu koja je skrivena poput najvećeg blaga. Tako su gosti mogli vidjeti fotografije svečane sale na katu iz 1981. godine u crkvi svete Ane u Križevcima, kipove “Dvije svetice”, kasnogotički reljef Isusova rođenja, raspelo oko 1795. godine koje se nalazi u sakristiji na istočnom zidu, baroknu mitru koja se nalazi u riznici crkve svete Ane, a to su samo od nekih.

Puno je fotografija koje su prikazane, ali autor nije želio otkrivati puno detalja, kako bi čitatelji ostali iznenađeni bogatom kulturnom-povijesnom baštinom.

 

 

Odgovori