Ukrajince u Križevcima dočekao bogat program povodom Uskrsa prema julijanskome kalendaru

Danas je prema julijanskom kalendaru blagdan Uskrsa, tim povodom služila se arhijerejska liturgija za ukrajinski narod koji je izbjegao iz Ukrajine u bliže krajeve Križevaca.

Križevački vladika Milan Stipić služio je liturgiju, a u propovijedi istaknuo je kako poziva na mir u svijetu, a posebice u Ukrajini.

“Budimo braćo i sestre ljudi milosrđa, koji će u životu uvijek birati uskrsloga Krista i njegovo evanđelje i uvijek umjesto nasilja, ponižavanja i otimanja birati mir i ljubav. To će nas više puta koštati muke i trpljenja, ali to je cijena našeg spasenja” – istaknuo je križevački vladika Milan Stipić.

Nakon liturgije pripremljena je bila Svečana uskrsna akademija, a više nam je otkrio suorganizator iste, Ozren Bogdanović.

“U organizaciji programa,  jednako smo sudjelovali Ukrajinka Valentina Vozdarenko i ja, a ujedno ga mi i vodimo. Prije nego što je izbjegla u Hrvatsku, gospođa Valentina je bila ravnateljica škole u Ukrajini, a trenutno radi u Zagrebu sa iseljenom djecom iz Ukrajine, kao animatorica koja drži radionice i pripomaže im u učenju hrvatskog jezika. Organizator ovog okupljanja prije svega je križevačka eparhija, odnosno grkokatolička biskupija na čelu s križevačkim biskupom mons. Milanom Stipićem i Caritas križevačke eparhije. Svoj doprinos su dali i Udruga ‘Dobro dobrim’ i Međunarodna dobrotvorna zaklada ‘Nada i vjera’ sa svojom voditeljicom Katarinom Udovičenkom. Pristiglo je osam autobusa, a velik broj Ukrajinaca stiglo je i sa osobnim automobilima” – otkrio je Ozren Bogdanović.

Svečanu uskrsnu akademiju upriliči su svojim nastupom Folklorni ansambl “TORY”, pjevačka grupa ukrajinske djece koja trenutno boravi u Hrvatskoj, Kulturno umjetničko društvo “Srce Kratečko” i Kulturno umjetničko društvo “Donja Posavina” iz Gušće.

Križevački vladika Milan Stipić ispričao je više o dojmovima, s obzirom na to da je ovo već druga godina zaredom kako se organizira program za Ukrajince u sklopu blagdana Uskrsa prema julijanskom kalendaru.

“Danas katolička crkva istočnog obreda koja se drži julijanskog kalendara slavi blagdan Pashe, odnosno Isusovo uskrsnuće. Također, pravoslavna crkva slavi isti blagdan. Budući da se kod nas u Križevcima i u našoj križevačkoj eparhiji već tradicionalno skupljaju mnogi Ukrajinci i izbjeglice koje žive na području Hrvatske pa smo odslužili svečanu svetu liturgiju i s njima na taj način proslavili Isusovo uskrsnuće, posvetili smo hranu i sada ćemo imati duhovni program u dvorani, a nakon toga i zajednički ručak. Ovime želimo da oni duhovno i liturgijski proslave blagdan, ali i da bi se međusobno vidjeli i porazgovarali i povezali. Osjeti se prijateljska atmosfera, funkcioniramo kao jedna zajednica” – ispričao je križevački vladika Milan Stipić.

 

 

Nastupe možete pogledati u videozapisima ispod.

Odgovori