U četvrtak otvorenje zvjezdarnice uz prigodni program

Križevačka zvjezdarnica, najmodernija, ali i jedna od rijetkih javnih zvjezdarnica u Hrvatskoj uopće dočekala je svoje otvorenje. Zvjezdarnica je izgrađena u sklopu višemilijunskog EU projekta SPARK, a kao dio Kozmološkog centra.

Pozivamo Vas na otvorenje koje će se održati u četvrtak, 20. travnja 2023. godine, s početkom u 12 sati na adresi Trg svetog Florijana 16 u Križevcima (pored Kozmološkog centra / Zvjezdarnice), a program otvorenja će se nastaviti sve do večernjih sati kada će u 20 sati početi svemirski koncert Gradskog tamburaškog orkestra Križevci.

Projekt SPARK (“SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca”) vrijedan je 3 milijuna kuna i sufinanciran iz EU fondova, a pokrenut je kao težnja organizacija civilnog društva iz Križevaca, udruge P.O.I.N.T., Astronomskog društva Perzeidi i Zaklade Volim Križevce, zatim Sveučilište u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, gradske institucije Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice „Franjo Marković” te Grada Križevaca da ponude djeci, mladima, ali i širem građanstvu nove sadržaje kojima bi promicali prirodne i tehničke znanosti te pobudili interes za svemirom.

Kozmološki centar, ostvaren kroz projekt SPARK i raniji dvomilijunski EU projekt Future Hub Križevci, predstavlja znanstveno-obrazovni centar posvećen istraživanju Svemira i promicanju tematike Svemira. Jedinstven je na nacionalnoj razini, ali i šire, ne samo zbog moderne i tehnološki sofisticirane zgrade zvjezdarnice i veličanstvene astronomske kupole koja je domaći proizvod, već i zbog jedinstvenih programa koji spajanju obrazovanje za djecu, mlade i opću populaciju, istraživanja svemira, umjetničke performanse i izložbe te popularizacije znanosti. Do sada je kroz cijeli niz obrazovnih i popularno-znanstvenih programa oba projekta uključeno stotine djece i mladih ne samo iz Križevaca, već i iz susjednih gradova. U provedbu ovih programa uključeni su stručnjaci i znanstvenici, a dvojica doktora znanosti, fizičara, vratili su se iz inozemstva u Hrvatsku zahvaljujući ovim projektima.

Zvjezdarnica i Kozmološki centar pobudili su do sada veliki interes javnosti, struke i medija, jer inspiriraju univerzalnom, a opet nesvakidašnjom tematikom. Primjer Kozmološkog centra pokazuje da je čak i u manjim sredinama moguće radom, znanjem i upornošću realizirati ambiciozne – svemirske – ideje.

 

Odgovori