Mladi za reproduktivno zdravlje u Križevcima: “Kak’ banana čuva glavu?”

Održana je prva “Akcija za 5!”, u sklopu koje su 22 srednjoškolaca i srednjoškolki zauzeli prostor Gradske vijećnice u Križevcima, a pobjedu je odnio projekt “Kak’ banana čuva glavu?”. Projekt „AkciJA-> reakciJA -> reprodukciJA“ u cilju je imao edukaciju i poticanje škola na nabavu menstrualnih i kontraceptivnih sredstava. Projekt „Kak’ banana utječe na glavu“ povezao je mentalno i spolno zdravlje kroz ideju o razgovoru sa stručnjakinjama i stručnjacima iz područja. „Budi odgovoran!“ projekt je u kojem su učenice i učenici željeli educirati mlade o sigurnim spolnim odnosima te ispravnom korištenju kondoma u suradnji sa stručnjakinjom koja bi stvorila sigurno i inkluzivno okruženje za razgovor o spolnom zdravlju. S druge strane, projekt „#ajmojest’“ bio je usmjeren na podizanje svijesti o važnosti kvalitetne prehrane kroz demonstraciju pripreme i kušanje hrane koju bi pripremale same učenice i učenici Srednje gospodarske škole Križevci. 

Sudjelovali su učenici i učenice četiriju srednjih škola: Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, Srednje škole “Ivan Seljanec”, Srednje gospodarske škole i Glazbene škole Alberta Štrige.

Učenice i učenike pozdravio je gradonačelnik Mario Rajn te istaknuo važnost angažmana u zajednici i uključivanje u bogatu križevačku civilnu scenu. Spreman je podržati sve ideje učenica i učenika budući da je Gradu Križevcima tema zdravlja mladih izuzetno važna. „Nema tabu tema kada je zdravlje mladih u pitanju“, zaključio je.

Uz vodstvo svojih koordinatorica i koordinatora Ane, Paule, Sanele i Antonia, učenice i učenici napisali su četiri projektna prijedloga – od čega tri vezana za reproduktivno zdravlje. 

Rad učenica i učenika pratili su i mladi iz Savjeta mladih Grada Rijeke: Luka, Martina i Nikolina. Na društvenim mrežama  kratko su izvještavali o tijeku Dana akcije, idejama i važnosti participacije mladih u donošenju odluka vezanih uz brigu za zdravlje mladih.  

Simulacija rasprave u Gradskoj vijećnici Grada Križevaca bila je vrlo konstruktivna i fokusirana na poboljšanje projektnih prijedloga. Marko Martinčević, županijski vijećnik Koprivničko-križevačke županije, pohvalio je izlagače i podijelio savjete vezane uz prezentaciju ideja, dok je Lucija Kero, službenica za mlade Grada Rijeke, istaknula vrijednost ideja učenika i učenica te njihovu usklađenost s potrebama mladih u Križevcima.

Pobjednički projekt proglasila je Sanja Čavić, službenica za mlade Grada Križevaca. Pobjedu je odnijela grupa s projektom „Kak’ banana utječe na glavu“, koja spaja dvije teme važne mladima u Križevcima: reproduktivno i mentalno zdravlje. Talk show sa stručnjakinjama i stručnjacima će mladima pružiti odgovore na pitanja koja će se prikupiti anketom. 

Projekt će provesti do kraja školske godine uz financijsku podršku Grada Križevaca i mentorsku podršku Centra za mlade Križevci. Ova akcija u sklopu je projekta „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade”. Projekt je podržan sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Rijeke, Grada Opatije i Grada Križevaca.

Odgovori