Otvorena je križevačka zvjezdarnica, jedna od najmodernijih u Hrvatskoj

Dugoiščekivana križevačka zvjezdarnica danas je otvorila svoja vrata na adresi Trg svetog Florijana 16.

Zvjezdarnica je izgrađena u sklopu projekta “SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca”, a radi se o projektu vrijednom 3 milijuna kuna i sufinanciran je iz EU fondova. Uz to, križevačka zvjezdarnica dijelom je Kozmološkog centra – znanstveno – obrazovnog centra, prvog takvog u Hrvatskoj koji je posvećen istraživanju svemira i promicanju tematike svemira.

Jedinstvena je na nacionalnoj razini, ali i šire, ne samo zbog moderne i tehnološki sofisticirane zgrade koja mijenja vizuru grada, već i zbog impozantne petmetarske astronomske kupole – najdojmljivijeg dijela zgrade koja je ujedno i domaći proizvod kakav inače mogu proizvesti samo desetak tvrtki u cijelom svijetu.

Ovaj projekt pokrenut je kao težnja organizacija civilnog društva iz Križevaca, udruge P.O.I.N.T., Astronomskog društva Perzeidi i Zaklade Volim Križevce, zatim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice „Franjo Marković” Križevci te Grada Križevaca da ponude djeci, mladima, ali i širem građanstvu nove sadržaje kojima bi promicali prirodne i tehničke znanosti te pobudili interes za svemirom.

Odgovori