Danas svečano upriličen prvi dan programa “Dani Pokreta fokolara”

U svečanom je duhu bilo poslijepodne u Mariapoli Faru u Križevcima. Danas je započeo program “Dani Pokreta fokolara povodom 30 godina stalne prisutnosti u Križevcima”.

“Čestitam svim članovima Pokreta fokolara – Djela Marijina, koji su djelovali ili djeluju ovdje u Križevcima. Proslavljamo tridesetu obljetnicu rada i plodonosnog truda Pokreta fokolara na ovome prostoru. Naš zajednički put bio je već desetljećima utrt. Stvorili smo jedno zajedništvo i sad u ovo vrijeme, zadnje četiri godine kako upravljam križevačkom eparhijom, radimo puno zajedničkih i lijepih projekata. Trudimo se koliko su nam mogućnosti dozvoljene, osobito po pitanju pandemije i raznih drugih nedaća. U tim trenutcima nam Bog uvijek da znak da učinimo nešto dobro” – istaknuo je križevački vladika Milan Stipić.

Foto: Televizija Križevci

Emotivnim govorom obratio se gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn, koji je na početku svog govora istaknuo simboliku obilježavanja Dana grada Križevaca i 30. obljetnice Pokreta fokolara – Djela Marijina. Opisao je da svi mogu svjedočiti predanom radu, dobroti i riječi zajedništva u punome smislu, a osvrnuo se i na prekrasne projekte kao što je to Dječji vrtić “Zraka sunca” Križevci.

Foto: Televizija Križevci

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren opisao je svoj susret s Pokretom fokolara. Ispričao je kako su se u početku, davne 1993. godine svi pitali o kakvom je pokretu riječ. Danas su dobro poznati široj javnosti, a rekao je kako se nada da će budućnost biti i dalje održiva, zato što upravo ova zajednica od svih stvara bolje ljude.

Foto: Televizija Križevci

Državni tajnik Branko Hrg, također se obratio prigodnim riječima prisutnima. Složio se sa svim prethodnim govornicima, a izrazio je kako je upravo Pokret fokolara otvorio oči i vrata sugrađanima, a zahvalio je i što su upravo oni zaslužni za sklapanje dosta prijateljstava u i izvan Hrvatske, kao i za projekt “Bimbo chiama bimbo” koji se bavi pomaganjem djeci slabijeg materijalnog statusa.

Foto: Televizija Križevci

“Djelujemo dosta na području grada Križevaca, naročito kroz Dječji vrtić ‘Zraka sunca’ Križevci. Otvorili smo ga sa željom da najmanjima prenosimo opće ljudske vrijednosti i prihvaćanja. Uz to pokušavamo kroz odgoj ih usmjeriti prema miru. Kroz vrtić je prošlo više tisuća djece i oni su dobili pečat u sebi, odnosno, imaju izgrađenu kulturu prihvaćanja drugih, jako se to osjeti. Najvrijednije je ono što se događa u srcima ljudi, odnosno preobrazba koja se događa u svakome posebno. To je rast pojedinca, a time i zajednice” – izjavila je članica upravljačkog tima Gina Perkov.

Foto: Televizija Križevci

Predsjednica Pokreta fokolara trenutno je Margaret Karram, zbog putovanja u Aziju nije mogla prisustvovati ovom svečanom trenutku, ali je putem svojih poslanika izrazila veliku ljubav i zahvalu.

Foto: Televizija Križevci

Za sutra je isto pripremljen prigodni program. U 10 sati održat će se Mozaični program o glavnim stupovima Duhovnosti zajedništva praćen svjedočanstvima. U 12 sati bit će Sveta Misa u katedrali Presvete Trojice, nakon čega će u 15 sati uslijediti prigodne radionice i izložbe raznih izraza. Od 18 sati kreće koncert na kojem će nastupiti niz izvođača.

 

Odgovori