100 TISUĆA EURA ZA ZELENI GRAD Križevci dobivaju 100 novih stabala i 13 slavina za pitku vodu

Zamjeniku gradonačelnika Danijelu Šašku jučer su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen uručili Ugovor o financiranju aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama vrijedan 93.294,67 eura.

Riječ je o sredstvima koja su dodijeljena putem Javnog natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a kojima će se omogućiti sadnja 100 novih stabala i instalacija 13 javnih slavina s pitkom vodom na području Križevaca.

Cilj je pridonijeti razvoju zelene infrastrukture radi prilagodbe na nepovoljne utjecaje klimatskih promjenama. Konkretno, sadnjom stabala doprinijet će se ozelenjavanju javnih površina, posebice javnih površina u blizini asfaltnih podloga i parkirališnih mjesta, čime će se smanjiti zagrijavanje podloge i posljedično temperatura cijelog područja. Instalacijom slavina s pitkom vodom građanima će se omogućiti osvježenje i pomoć u prevenciji pretjeranog povišenja tjelesne temperature prilikom toplih i vrućih dana.

Ukupna vrijednost projekta je 116.618,34 eura, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je maksimalni iznos sufinanciranja od 80 posto.
Veseli me da nastavljamo dalje sa sadnjom stabala uz sufinanciranje Fonda. Svakim ovakvim projektom štitimo naše sugrađane od štetnih utjecaja klimatskih promjena , a naš grad stvaramo ugodnijim za život. Moram naglasiti da ćemo sva stabla unijeti u međunarodnu MapMyTree platformu i tako dati svoj doprinos cilju Europske komisije i Europske agencije za okoliš da se do 2030. godine posadi tri milijarde dodatnih stabala na području Europske unije,“ izjavio je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško nakon uručenja ugovora.

Odgovori