Križevce posjetile predstavnice ukrajinskog grada Zmiiv

Predstavnice grada Zmiiv iz Ukrajine zamjenica gradonačelnika Tetiana Timofieieva i zamjenica načelnika Odjela za gospodarski razvoj i investicije Aliona Kotliar posjetile su Gradsku upravu Grada Križevaca gdje ih je dočekao gradonačelnik Mario Rajn.

Riječ je o posjeti u sklopu projekta NALAS-a „Bridges of Cooperation“ u koji se uključio Grad Križevci na temelju poziva Udruge gradova. Projekt se provodi u okviru inicijative „Bridges of Trust“ u sklopu U-LEAD with Europe s ciljem poticanja međusobne razmjene i partnerstava lokalnih vlasti iz država članica Europske unije i njihovih kolega iz Ukrajine. Dobrodošlicu u Križevce predstavnicama grada Zmiiv poželio je gradonačelnik Rajn i ukratko predstavio glavne karakteristike Križevaca. Posebno je istaknuo kako je cilj grada postati energetski neovisan do 2030. godine i istaknuo kako su Križevci tu za razmjenu znanja, iskustava i pružanje pomoći u bilo kojem pogledu.

Zahvalu na ovom prijemu uputila je zamjenica gradonačelnika grada Zmiiv Timofieieva i potom upoznala gradonačelnika Rajna s karakteristikama ovog grada napomenuvši kako su oni dio Harkiv regije, a unatoč ratu uspjeli su zadržati stanovnike i tvrtke zbog čega je u konačnici i proračun grada ostao isti kao i prije rata. Posebno je napomenula kako Križevci i Zmiiv imaju puno sličnosti zbog čega ih raduje ovaj posjet i prilika da uče od Križevaca.

S obzirom da oba grada žele uspostaviti partnerstvo i suradnju pokrenut će se postupak potpisivanja Memoranduma o razumijevanju čime će se ova suradnja formalizirati.

Delegacija iz Zmiiva ostaje u Križevcima do kraja tjedna, a tijekom boravka posjetit će Grkokatoličku katedralu Presvete Trojice, tvrtku Hedona, upoznati se s EU projektima Grada Križevaca, energetskom tranzicijom, Križevačkim poduzetničkim centrom, posjetiti zvjezdarnicu, vidjeti fotonaponske elektrane postavljene u sklopu projekta „Križevački sunčani krovovi“ i posjetiti Energetsko-klimatski ured.

Odgovori