Klub Kulture organizira Noć cirkusa – ne propustite!

Osmišljen 2019. po uzoru na Noć kazališta i Noć muzeja, Noć cirkusa (La Nuit du Cirque) u organizaciji Territories de Cirque (Francuska) veliki je događaj koji slavi cirkus u svim njegovim aspektima na teritoriju Europe, a ove godine u svojem petom izdanju održava se od 17. do 19. studenoga u 7 hrvatskih gradova.

Noć cirkusa predstavlja ujedinjujući i svečani trenutak zaustavljen u srcu jeseni, priliku da zajedno podijelimo vitalnost i raznolikost ove odlučne, popularne i zahtjevne umjetnosti – ističući predanost cirkusa društvenim i ekološkim borbama, kao i njegovu međukulturalnu i međugeneracijsku dimenziju.

Peto izdanje Noći cirkusa oslikava raznolikost suvremene cirkuske kreacije koja će, tijekom ovog izdanja, pričati priču o umjetnosti u trajnoj promjeni, savršeno otvorenoj ključnim pitanjima koja oblikuju društvene rasprave.

U subotu, 18. studenoga, u Križevcima se održava poseban kulturni događaj pod nazivom “Iskrenje”. Riječ je o duodrami koja postavlja snažan portret čovjeka unutar arene ograničene političkim, društvenim i masovno kulturnim okvirima. Na podij stupaju izvođači Tricycle Trauma, predstavljajući minimalistički prostor gdje se odvija unutarnji sukob jednog čovjeka.

U ovoj iznimnoj duodrami, publika će svjedočiti susretu čovjeka i plesnog trapeza, čime se stvara suptilan neverbalni dijalog unutar prostora obilježenog unutarnjim sukobom. Kroz stilizirane pokrete koji sežu između plesa i akrobatike, izvođači će dočarati duboku unutarnju raspravu i odluke koje proizlaze iz nje.

Ulaz na ovaj događaj je slobodan, pružajući svim zainteresiranima priliku da dožive jedinstvenu kombinaciju umjetnosti i izvedbe.

Noć cirkusa (La Nuit du Cirque) je međunarodno događanje u organizaciji Territories de Cirque (Francuska) uz potporu Ministarstva kulture Francuske i podršku Francuskog instituta, Circostrade, circusnexta, BUZZ-a (Njemačka) i ProCirquea (Švicarska), FFEC-a (Francuske federacije cirkuskih škola), FEDEC-a (Europske federacije profesionalnih cirkuskih škola) i mreže Grand CIEL.

Noć cirkusa u Hrvatskoj odvija se u sklopu aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme, a aktivnosti u svojim gradovima organiziraju ROOM 100 i Cirkus Kolektiv u Splitu, Čarobnjakov šešir u Puli, Prostor plus u Rijeci, K.V.A.R.K. u Križevcima, Cirkultura u Samoboru, Kućni kolektiv u Klanjcu i Cirkorama u Zagrebu.

Odgovori