Obilježavanje Međunarodnog dana žena s “Agatama”

Članice kluba “Agata” Križevci održale su druženje i predstavljanje slikovnice “Zagrljaj sreće” u Multimedijskoj dvorani u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci. Druženje je krenulo u 19 sati, a uvodnu riječ imala je Marjana Janeš Žulj – ravnateljica Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci, koja je ispričala više o ovogodišnjoj tematici Dana žena.

“Ove godine posvetili smo obilježavanje ovog Dana zdravlju. Jučerašnji gost pričao je o zdravom psihološkom životu. Naglasak je bio na zdravom življenju u smislu odnosa i osjećaja. Danas ćemo poslušati o drugoj strani, zdravstvenoj strani, a riječ je o nečemu što posebno pogađa žene”, istaknula je Marjana Janeš Žulj.

Predsjednica Kluba “Agata” Križevci Melita Miščević, ispričala je o uspjesima i događajima koji su obilježili rad Kluba u prethodnoj godini, ali je posebnu pažnju posvetila cilju Kluba.

“Najvažniji cilj Kluba je stavljanje u fokus oboljelih žena, te pružanje pomoći pri odlasku na liječenje, jer važno je kada žena sazna za tešku bolest, da krene što prije s liječenjem. Tijekom samog liječenja posjećujemo oboljelu te ako je potrebno, osiguravamo i psihološku pomoć. Žena se po svojoj volji može uključiti u Klub i sama pomagati oboljelim ženama. Osim toga, žene se okreću životu koji je ispunjen i koji ih osnažuje. Naravno, uvijek na svakom događanju naglašavamo od kolike važnosti su odlasci na kontrolne preglede”, ispričala je Melita Miščević.

Članice kluba “Agata” uživaju u pisanju stihova, ali vole čitati i tuđe radove. Program su svojim stihovima obogatile Ružica Horvat – koja inače piše na kajkavskom narječju, Melita Miščević i Željka Benjak – koja je pročitala stihove Nataše Jukić iz zbirke “Mi. Žene.”. Emotivno je bilo kada je Nena Prosenečki pročitala osobno pismo iz 2010. godine, a drugo pismo vezano uz samu inspiraciju za slikovnicu pročitala je Božica Škledar.

“Vjerujte nije važno koliko imate godina da bi bili nečiji prijatelj. To maleno dijete sa svojim toplim srcem pruža veliku podršku i utjehu. Puni vas pozitivnom energijom i daje vam snagu u borbi, da se borite za svoj život i kvalitetnije sutra. Nije važno koliko vaš prijatelj ima godina, nego koliko je iskren vaš odnos. Poznato je da su djeca iskrena u emocijama. Zadobiti povjerenje djeteta je velik dobitak za vas. Vi ste dobili prijatelja u danima koji su za vas samo ne lagani”, pročitala je Božica.

Nakon što se javila ideja za izradu slikovnice, u realizaciji su pomogle učiteljice iz Osnovne škole “Ljudevita Modeca” Križevci Senka Pleše i Nina Drakulić. Učenice koje su osmislile i napisale tekst su: Tena Budja, Ana Šarić i Lorena Jačmenjak. Ilustracije su izradile: Tena Petrus, Larisa Šantatić, Nikolina Skrba, Sara Vučković, Marta Sokolić, Ena Pavković, Ema Vrhovec, Dorotea Zidarić, Lana Budić, Lana Tomac, Ema Doskočil, Rita Selthofer i Jelena Kirin.

“Inspiracija su nam bila upravo pisma koja su pročitala Nena i Božica. Htjeli smo pokazati koliko je važna podrška obitelji u borbi s teškom bolešću, u ovom slučaju raku dojke. Često podršku pružaju i djeca. U ovoj slikovnici učenice su željele prikazati kako dijete doživljava bolest bliske osobe. Najveća inspiracija nam je bio dječji strah. Djeca su u strahu i ne znaju često što se događa i traže da se s njima porazgovara. Željeli smo prikazati koliko je bitno imati nekoga tko će vas ispuniti pozitivnom energijom i dati vam snagu”, ispričala je učiteljica Nina.

Prisutnima se obratila i Andreja Lukić Suknaić – predsjednica Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

“Ovo je jedan dobar primjer. Susretat ćemo se s još više oboljelih i djecom koja će u svome domu imati oboljele od raka. Moramo svi znati se nositi s time i moramo djecu učiti o zdravlju prije svega, empatiji prema bližnjima i drugima, o humanitarnom radu i kako se nositi s bolesti. Ova slikovnica je prekrasan primjer, ne samo slikom i tekstom, već i porukom koju usmjerava na čitatelje”, istaknula je Andreja Lukić Suknaić.

Publiku je prekrasnim glasom počastila sopranistica Klara Prosenečki i korepetitor Darko Golubić.

Članice Kluba “Agata” Križevci drže se stare poslovice “smijeh je lijek” pa je Ljubica Bedenic nasmijala publiku “do suza” svojim vicevima.

Za kraj, emotivan pljesak čuo se kroz cijelu dvoranu u čast svih članica koje nisu mogle prisustvovati ovoj večeri zbog odlaska na kemoterapiju, bile su u mislima sviju prisutnih.

Odgovori