U sklopu Dana žena održana promocija kataloga izložbe “Revizija ‘Žena'”

Jučer je obilježen i Dan žena u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci.

Prisutnima su se obratili autori izložbe Branko Franceschi – ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Zagrebu, Tea Hatadi – ravnateljica Gradskog muzeja Križevci i Zrinka Zagorec – dizajnerica kataloga, ujedno i studentica industrijskog dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi naglasila je da je riječ o posljednjem katalogu i izložbi kojom se obilježava 70. godina Gradskog muzeja Križevci.

“Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što sam imala ovu posljednju izložbu raditi s Brankom Franceschijem. Hvala vam na dolasku i hvala vam na ovom projektu. S nama je večeras i mlada križevačka dizajnerica Zrinka Zagorec. Ona i ja surađujemo od početka godine. Moja osobna želja je bila da 70. obljetnicu Muzeja dostojno obilježimo, kao tim kustosa odlučili smo se za četiri velike izložbe. Posljednja u nizu je “Revizija ‘Žena'”, vrlo je vrijedna jer su mnoge autorice među nama”, rekla je Tea Hatadi.

Čestitkama povodom Međunarodnog dana žena pridružio se i Branko Franceschi.

“Ja sam jedan od posljednjih muških ravnatelja. Uskoro kada odem u mirovinu, uvjeren sam da ćemo u potpunosti prepustiti da ‘front borbe’ za vizualne umjetnosti i sve što je povezano s kulturama prepustimo našim kolegicama koje se u mnogočemu pokazuju superiorne. Smatram da će one voditi u dobrome pravcu”, oduševljeno je izjavio Branko Franceschi.

Zrinka Zagorec osvrnula se na sva četiri kataloga i izrazila je ponos prema svome Gradu i radu s Gradskim muzejom Križevci.

“Pristupila sam ovom projektu sa strahopoštovanjem, ali i guštom. Iznimno sam puno toga naučila, ne samo iz svog dijela posla već i shvatila da naše križevačko područje krasi pravo bogatstvo. Suradnja sa svakom ženom ovih kataloga je bila individualna i jako uspješna”, ponosno je rekla Zrinka Zagorec.

Fotografije s otvorenja potpisuje Igor Juran. Vizualni identitet potpisuje studio Rašić+Vrabec, lekturu tekstova Martina Majdak, a tehnički postav izložbe Marija Rogina. Katalog sadrži 64. stranice u boji, a otisnut je u Tiskari Zelina.

 

 

Odgovori