Tea Hatadi oduševila publiku izložbom Između/Between

Jučerašnja večer je bila obilježena otvorenjem izložbe Između/Between. Autorica ove samostalne izložbe, koja je bila održana u Galeriji K2 je Tea Hatadi.

Izložba je dio programa “Galerija u gostima”, a Tea je otkrila da je ova izložba proces koji traje već godinama.

“Moji radovi su dosta povezani, ovi su nastavak. Opisala bih ove radove kao odgovore na stara, ali i neka nova postavljena pitanja. Jedan rad je nastao u suradnji s Gonzalom Fernandezom, zajedno smo bili na rezidenciji u Švicarskoj. Rad sam dovršila ove godine, a zove se “Kruha i igara”. Cijeli koncept izložbe je vezan za život – ono što se događa između rođenja i smrti”, izjavila je Tea.

Autorica izložbe jasno je izložila da sve što radi kao umjetnica ne gleda na to kao na rad, već na stvaranje, a primijetila je to i kod drugih umjetnika koji isto sve rade u službi umjetnosti.

“Kroz nekakvo stvaranje nemate osjećaj da nešto radite, nego je to nešto što je u vama i to izlazi na van. Mi ljudi se cijelo vrijeme krećemo, pokušala sam kroz svoje radove istaknuti važnost umjetnosti u našem životu, važnost stvaranja i važnost trenutaka kada to stvaranje izlazi na vidjelo. Rad ‘Voajer’ je u obliku videozapisa. Ovdje sam se ja postavila u poziciju iz ‘backstagea’. Snimam ulične svirače njima iza leđa, iz svog haustora. Radi se o sklopu videozapisa koje sam kontinuirano snimala, posljednjih 12 ili 13 godina, sada su prikazani, zato što se uklapaju u cijeli koncept izložbe”, ispričala je Tea.

Kustosica AK galerije Tanja Špoljar ispričala je o suradnji križevačke Galerije K2 i koprivničke AK galerije, ali se osvrnula na to kako umjetnici od svoje umjetnosti ne mogu živjeti.

“Surađujemo već dugi niz godina i često razmjenjujemo umjetnike. S Teom radim na dosta projekata koji se tiču povijesti umjetnosti i kustovskih likovnih postava. Drago mi je bilo ju ugostiti u ulozi umjetnice, a to je ono što je ona primarno. Njezina izložba ‘Između/Between’ bavi se odnosom umjetnosti, života i rada, a najviše se bavi Teinom umjetničkom pozicijom – umjetnice danas. Tema je vrlo aktualna, a osobito posljednjih dana kada smo mogli svjedočiti Prosvjedu samostalnih umjetnika u Zagrebu, a oni se bore za veći koeficijent. Izložba se bavi ovim pitanjem, ne direktno, ali vrlo osobno”, rekla je Tanja Špoljar.

Tanja se osvrnula i na četiri rada: dvije prostorne instalacije i dva videozapisa.

“Oni se svi vrlo dobro nadopunjuju. Iako se bave različitim temama, sve ih povezuje taj odnos između umjetnosti, života i rada. Posebno bih istaknula rad ‘Well, well, well…’, to je prostorna instalacija koja je nastala upravo u AK galeriji. Tamo je producirana, to je već Teina starija ideja koju je izvela u Koprivnici, a sada je preseljena u Križevce. Ovaj rad na neki način spaja njezinu osobnu arheologiju, fotografije iz njenih obiteljskih albuma i izjave različitih povjesničara umjetnosti o odnosu umjetnosti, života i rada. Nas kao gledatelje postavlja u jednu poziciju, odnosno izjednačava nas. Kada stanemo pred tu instalaciju i kada ju pogledamo, ona je u našem očištu, a sve kako bi se zapitali o vlastitoj situaciji – radimo li ono što volimo i živimo li od toga”, prokomentirala je Tanja.

Kustos izložbe Saša Živković istaknuo je kako mu je iznimno drago što je ova izložba nastala kroz suradnju, ali i prijateljstvo dvije nezavisne galerije.

“Svakako pratim Tein rad i ona je vrlo produktivna osoba. Ona producira i ne boji se, ovim zadnjim radovima uhvatila je jednu priču, a svaka tema o kojoj progovara kroz rad je aktualna. Ovdje se vraćam ponovno na priču o prosvjedu, a Tea sama ima iskustvo slobodnog umjetnika. Život slobodnog umjetnika često ne liči na život već na preživljavanje, odnosno borbu u Hrvatskoj, ali ni u drugim zemljama nije drugačije. Umjetnost je sfera života koju često obožavamo i slavimo, ali kada treba platiti onda je to na posljednjem mjestu. Težak je život umjetnika, ali je i lijep. Svi koji se bave umjetnošću znaju koliko je to što stvaraju njima bitno”, rekao je Saša.

Svi zainteresirani izložbu mogu razgledati do 7. travnja 2023. godine, od ponedjeljka do petka od 18 do 20 sati.

Odgovori