Destinacijska agencija provela goste iz Ukrajine i Travnike kroz Križevce, posjetili i ured gradonačelnika Marija Rajna

Uživajući u vremenu provedenom u Križevcima, gosti iz Ukrajine i Travnika istražili su bogatstvo i šarm koje ovaj grad ima za ponuditi. Uz stručne obaveze koje ih povezuju s Veleučilištem u Križevcima i Ekonomijom zajedništva, ovi posjetitelji imali su priliku doživjeti nešto posebno – jedan drugačiji dan, oblikovan od strane Destinacijske agencije.

Svoje avanture započeli su istraživanjem povijesti Križevaca. Šetajući kroz gradske ulice, gosti su se upoznali s bogatom kulturnom baštinom i arhitektonskim blagom koje čini ovaj kraj jedinstvenim.

Destinacijska agencija Križevci, koja se trudi stvarati nezaboravna iskustva, pobrinula se da se gosti upuste u lokalnu kulturu.

Predsjednik Središta za cjeloživotno učenje u Travniku iz Bosne i Hercegovine Anto Bilić i voditeljica Instituta Sveučilišta Vitez Amra Kraksner posjetili su danas i gradonačelnika Marija Rajna.

Riječ je o posjeti u sklopu projektu „Inicijativa za pametnu ekološku poljoprivredu (SOFI)“ koji provode Veleučilište u Križevcima i Udruga za ekonomiju zajedništva pa su tako ispred Veleučilišta, uz delegaciju iz Travnika, prisutni bili prof.dr.sc. Sandra Kantar, dr.sc. Kristina Svrženjak i dr.sc. Silvije Jerčinović te predsjednik Udruge za ekonomiju zajedništva Peter Fabjan.

Gradonačelnik je gostima iz Travnika poželio dobrodošlicu u Križevce dok su oni izrazili oduševljenje našim gradom, ljudima i bogatom povijesti Križevaca. S gradonačelnikom su razgovarali o projektima i aktivnostima grada s posebnim naglaskom na one projekte koji se tiču energetske tranzicije.

Partneri na projektu SOFI su Udruga za Ekonomiju Zajedništva, Središte za cjeloživotno učenje iz Travnika, Bosna i Hercegovina te udruga Starkmacher iz Mannheima, Njemačka. Projekt se provodi u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) koja financira projekte zaštite klime u cijeloj Europskoj uniji u ime Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU) iz Njemačke, a podršku projektu pružaju gradovi Križevci i Travnik te Visoka tehnička škola u sklopu Rhein-Waal University of applied sciences iz Klevea, Njemačka.

Ovim projektom otvorit će se prostor dijaloga i edukacije dionika zbog izrade klimatskog akcijskog plana za poljoprivredu koji je ključna aktivnost na projektu. Istražit će se utjecaj lokalne poljoprivrede na klimatske promjene i biološku raznolikost u projektnim područjima, uključit će se potencijalne inicijative o korištenju energije u proizvodnji hrane i poljoprivredi te ekološki pametne poljoprivrede, a sve u cilju podizanja svijesti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Odgovori