Studenti Veleučilišta posjetili Komunalno poduzeće te se upoznali s zbrinjavanjem otpada u Križevcima

Studenti prve godine Stručnog diplomskog studija Poljoprivreda, smjer Ekološka i održiva poljoprivreda, zajedno su s profesoricama dr. sc. Sandrom Kantar i dr. sc. Zvjezdanom Augustinović, posjetili Komunalno poduzeće Križevci d.o.o. u sklopu terenske nastave iz predmeta Održivi razvoj u poljoprivredi.

Studente je ugostila voditeljica sustava kvalitete i okoliša Dijana Mijač Dretar, mag. biol. koja je održala predavanje o otpadu kao globalnom problemu i aktivnostima Komunalnog poduzeća Križevci d.o.o. u zbrinjavanju otpada u Križevcima i okolici. Studenti su imali priliku obići reciklažno dvorište u kojoj se nalazi sortirnica otpada i vidjeti na koji način se razvrstava otpad i prešaju bale koje se kao sirovina koriste za daljnju proizvodnju ambalaže od recikliranog materijala.

Također su imali priliku vidjeti zbrinjavanje svih vrsta otpada kao što je npr. elektronički otpad, drvo, papir, plastika i sl. Voditeljica im je ukazala na činjenicu da je otpad veliki onečišćivač prirode, a prikupljanje, odvajanje i zbrinjavanje je financijski i organizacijski zahtjevno i podliježe strogoj regulativi Europske unije.

Odgovori